Гневни еко шествия подгряват срещата на световни лидери в Париж

Свят

29-11-2015, 16:58

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Франция мобилизира 11 хиляди полицаи за срещата на върха за климата

Конференцията за климата се открива утре с висши представители от 147 държави

Няколко хиляди души се събраха в Берлин за еко шествие, с което искат да окажат натиск върху световните лидери, които се събират в Париж на конференцията, организирана от ООН, по въпросите на климата. Шествието ще премине през централната градска част и ще завърши с концерт на Бранденбургската врата. Акцията е организирана от германските представители на Greenpeace, WWF, Фондът за защита на дивата природа, Немския екоалианс за защита на природата и др.


Полицията по-рано съобщи, че очаква в шествието да се включат около 15 000 души. Предполага се, че значително по-малкият брой участници се дължи на повишеното напрежение на Стария континент след атентатите от 13 ноември в Париж. В столицата на Франция именно заради опасността от нови нападения и мерките за сигуронст подобна еко акция бе отменена.


Множество хора обаче се включиха в протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне. Демонстрации се състояха вчера в Австралия, Филипините, Бангладеш, Южна Африка, Великобритания и други държави. Масови прояви са планирани за днес в Сидни, Сеул, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Мексико.


Парижката конференция има амбицията да постигне първия глобален обвързващ договор за ограничаване на вредните емисии. Организаторите на конференцията получиха петиция с милион и 800 хиляди подписа с призив за решителни действия. Конференцията официално се открива утре, на 30 ноември. На церемонията ще присъстват държавни и правителствени лидери от 147 държави. Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти. Там ще бъде и българският президент Росен Плевнелиев.


Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя.