Туризмът ни ще спечели от руско-турския конфликт

Политика

29-11-2015, 10:43

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Считат министър Ангелкова и икономистът Каролев, качеството ни е ниско, контрира Кошлуков

"Това, което се случва на геополитическата сцена в момента дава положителен тласък на българския туризъм", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия. "И Турция и Русия са изключително важни туристически пазари за нас. Те са и едни от основните ни пазари, така че ние доста преди ситуацията към днешна дата бяхме взели съответните мерки", отбеляза министър Ангелкова.


"Проведохме кръгла маса с Русия, с представителите на Руската национална агенция по туризъм и водещи големи туроператори. Предстоят още няколко такива следващата година, като веднага след кръглата маса получихме заявки са увеличаване на руските туристи. Ситуацията в момента допълнително ще допринесе това увеличение да бъде по-голямо от първоначално коментирането", коментира тя.


"Вчера прочетох едно изявление на Михаил Малцев, председателят на Уралската агенция по туризъм, в което той казва, че България има шанс да посрещне милион и половина руски туристи", посочи министър Ангелкова. Тя уточни, че 600-700 хиляди руски туристи годишно са посещавали страната ни в рамките на последните 5 години, а тази година към днешна дата те са 450 хиляди. "А той говори за милион и половина, което и изключително много. Това е положителен сигнал, че следващият сезон ще бъде наистина доста добър в сравнение с предходния”, заяви министър Ангелкова.


"Факт е че ние предприехме тези мерки доста по-рано - още преди месец и половина и в момента това, което се случва на геополитическата сцена дава още един положителен тласък по отношение на туризма ни. За нас е много важно нашите съседи да са стабилни и да имаме добра икономика и най-вече да няма проблеми, независимо от какво естество, защото ние сме по средата. И двата пазара са ни много важни", коментира още тя.


"Конфликтът между Русия и Турция може да има позитивни последствия за България". Според икономиста Владимир Каролев страната ни може да се възползва от очаквания отлив на туристи. Голяма част от руснаците щели да предпочетат България заради влошените отношения покрай сваления боен самолет. "Очаквам и други плюсове за бизнеса ни, но те може да се окажат и с краткотраен ефект", заяви Каролев също по Нова тв.


Според Емил Кошлуков обаче няма как почиващите в Турция руснаци да изберат нашето Черноморие. Той е убеден, че България не може да предложи същото ниво на обслужване. "Абсурдно е да стане това. Турският туризъм е на съвсем друго ниво и като организация, и като предлагане. Освен това очаквам конфликтът съвсем скоро да приключи", убеден е политологът и тв водещ.