В цялата страна ще протестират днес срещу поскъпването на винетките

Портфейл

28-11-2015, 08:25

Снимка:

api.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шофьорите: Абсурдно е да струва повече от тази в западните държави с по-добри пътища

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание, съобщава Фокус.
Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението. Предвидено е и автошествие по бул. „Цариградско шосе”. Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово. Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.
Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.
Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата. Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.