Ердоган отвръща: Москва да не си играе с огъня

САЩ имала доказателства, че руски компании и ИД продават петрол на сирийския режим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия "да не си играе с огъня", но посочи, че не иска да пострадат отношенията на Анкара с Москва. Изявленията на руското ръководство за преднамерения удар на Турция по руския самолет са неприемливи. Турция никога на никого не е нанасяла удари в гърба. Тя винаги се е изправяла лице в лице. Ще бъдат разследвани всички детайли на инцидента, случил се след нарушаването на нашата граница, каза Ердоган, който говори в североизточния турски град Байбурт.


Ердоган говори във връзка с напрежението, създало се заради свалянето на руския военен самолет Су-24 тази седмица. На мен не ми харесва започналата на тази база кампания за оклеветяване на Турция и появата на опасности за нашите отношения. Бих искал да обсъдя това с Владимир Путин, посочи турският президент. Той отбеляза, че на евентуална среща би искал да изрази безпокойството заради необоснованата ескалация на напрежението по този въпрос.


Ердоган заклейми твърденията на Русия, че "Ислямска държава" продава петрол на Турция, като посочи, че това е "клевета", предаде Ройтерс цитирана от БТА. Същевременно турският президент заяви, че САЩ разполагат с документално потвърдени доказателства, че руски компании и "Ислямска държава" продават петрол на сирийския режим.


Президентът на Турция каза още, че е разтревожен от усилията на Русия да прехвърли спора заради сваления руски самолет в други сфери на отношенията. Ердоган посочи, че коментарите на руския президент Владимир Путин след срещата му вчера с френския му колега Франсоа Оланд са неприемливи.

 

Путин предупреди на срещата с Оланд, че някои страни се заиграват с терористи и възприемат по отношение на тях двойни стандарти за постигане на свои политически цели, водят с тях престъпен бизнес и си играят с огъня.