Красен Кралев: Най-големите щети на Национална спортна база са при предишното ръководство на дружеството

Информацията за дълговете на НСБ, която излезе е вярна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира изнесените данни от одита на Сметната палата за дълговете на „Национална спортна база” ЕАД. В доклада, който обхваща периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г., се казва, че дружеството има задължения в размер на 22,4 млн. лв.
„Информацията за дълговете на НСБ, която излезе вчера, е вярна, само че бе пропуснато името на човека, управлявал базата по време на кабинета Орешарски, когато са нанесени най-големите загуби. Това е Марио Примджанов. И Ви моля, когото слагате снимката под подобни публикации нека да бъде на този човек – Марио Примджанов, а не на сегашния изпълнителен директор Пламен Манолов. Това коренно променя картинката, защото хората, които четат подобни публикации, не могат да съобразят коя е точно годината, кой е бил директорът, а вътре се споменават нашите имена. Не обичам да коментирам предшествениците си, но когато се публикува такъв негативен резултат е важно да се знае кой е отговорен за него”, обърна се министър Кралев към журналистите.
Той подчерта, че ръководството на ММС и НСБ се е съобразило с бележките, направени от Сметната палата, и през тази година нещата са коригирани. Кралев изнесе точните цифри за „Национална спортна база” ЕАД.
„От тези 22 мил. лева, които са натрупани за 7 години, 1/3 е натрупана през 2014 г. По-голямата част от тази загуба, около 90% е счетоводна от амортизационните отчисления, които се правят и то главно на зала „Арена Армеец” София, като най-нов обект. Там амортизационните отчисления са около 2,5 млн. лева годишно. Общият капитал на активите на НСБ е 211 млн. лева. Тази загуба не влияе на капиталовата адекватност на дружеството по никакъв начин. За 2013-та и 2014 година има няколко по-фрапиращи факта, които са изнесени. Заради начина му на управление, на г-н Примджанов са съставени 10 акта. При предния управител Велина Божилова има 2 акта, а при Пламен Манолов - един. Основно не се е спазило изискването за провеждане на обществени поръчки за доставка на храна в базите (Спортпалас, Белмекен, Созопол и др.), за горива и охрана.  През 2014 г. са натрупани парични загуби за 1,9 млн. лева, 5,4 мил. лева са амортизационни отчисления и 1,2 мил. лева са потънали в КТБ. Депозитът там също е направен от Примдажанов”, отчете Кралев.
Той посочи, че сега всички договори за застраховки, горива, харна и др., се сключват след провеждането на процедури по ЗОП, каквито са препоръките на Сметната палата.
„Аз очаквам тази година да имаме далеч по-добри резултати в нашия бюджет. Ангажиментът ни е да реинвестираме в базата всички пари, които сме спечелили. Функцията на това дружество не е да реализира печалба за държавата, а да генерира средства за инвестиции за подобряване на базата. Важно е да не е на загуба. Амортизационните отчисления няма как да бъдат намалени”, завърши министърът.