Русия налага търговско ембарго на Турция

Свят

27-11-2015, 06:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Безнесът в района ще бъде преначертан

Руското правителство реши в четвъртък да отговори с ембарго срещу свалянето от турската армия на руски боен самолет във вторник и обхватът му изглежда толкова широк, че може да засегне двустранен бизнес за 44 милиарда долара годишно, пише в. "Капитал".

На руския пазар, изглежда, ще се отворят ниши за плодове и зеленчуци или туристически пътувания за милиарди долари. За България може да последва увеличение на туристическия поток, но при храните могат да се включат предимно държави извън ЕС като Иран, Йордания и ЮАР. В средносрочен и дългосрочен план ефектът може да се усети от българския бизнес в енергийната сфера, тъй като вероятно ще бъдат замразени големи руски проекти в Турция.

Премиерът Дмитрий Медведев нареди до 48 часа да получи подробности кои сектори може да бъдат подложени на санкции. Веднага различни министри и ведомства започнаха да обясняват пред медиите какво ще прекратят – от бизнеса с храни, туристи, въздушни и морски превози и строителство, до проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ. На турски компании може да бъде забранено да извършват дейност на руска територия.

Според Медведев мерките "срещу турската агресия" ще бъдат безсрочни и прекратяването или облекчаването им ще зависи от международното положение и "отношенията ни с Турция".
Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза, че руските санкции няма да противоречат на правилата на Световната търговска организация, в която членуват и двете държави. Санкциите ще се основават на закона за специалните икономически мерки от 2006 г., определящ спирането на програми за икономическо сътрудничество, ограничаване на финансови и външнотърговски операции, промени в митата, мерки за въздействие в туристическата сфера, превозите и контактите между гражданите, културната и научната сфера. Контактите между военните на двете страни вече са прекратени.

Санкции в аванс

Русия засили контрола върху вноса на храни и земеделски продукти от Турция още преди решението на правителството. Сутринта министерството на земеделието съобщи, че ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им, съобщи пресслужбата на министерството.

Земеделският министър Александър Ткачов каза, че имало нееднократни нарушения на руските норми от турските производители и "за съжаление средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми".

След като във вторник спря почивките и екскурзиите в Турция, Москва скоро може да остави руснаците и без възможност да опитват турски плодове, зеленчуци и месо - внос за около 1 млрд. долара годишно. Това се става в най-активния период за този бизнес - около новогодишните и коледните празници в Русия.

Ткачов обясни още в сряда, че "турските зеленчуци заемат 20% от вноса – предимно домати (около 360 000 тона), които ще заместим със стока от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан, Узбекистан". Цитрусовите плодове от Турция са около 250 000 тона годишно, или 25% от вноса, и вместо тях можело да се внася от Република Южна Африка, Мароко, Китай, Аржентина, Абхазия и др.

Търговци на зърно също изчакват какво ще предприеме Москва, тъй като Турция е вторият (след Египет) купувач на руско жито. Зърното заема над половината (56%) от руския хранителен внос в Турция. Изнесените само през тази година за турски търговци 3.5 млн. тона възлизат на 12% от целия зърнен експорт на Русия. В четвъртък от средите на руските зърнени търговци казаха, че са спрели да сключват договори.

Веригите за търговия на дребно бяха предупредени още в сряда да спрат да поръчват турски храни, защото може ембаргото да ги завари със стока на път, която трябва да връщат.

Какво внася Турция

Земеделските продукти са основното перо в турския внос за Русия. През първите 9 месеца на настоящата година те са били за близо 780 милиона долара. Следват текстил ($514 млн.) и различно оборудване ($496 млн.).

Основно заради руския внос в Турция на енергия и горива, стокооборотът между двете страни ($31 млрд. за 2014 г.) е със силен дисбаланс. От общо 18.1 млрд. долара за първите 9 месеца на 2015 г. турският експорт към руския пазар е за около 3 млрд. долара, докато руският внос в Турция достига 15 млрд. долара.

Ако се отчетат и услугите, търговският оборот достига 44 млрд. долара.

Чарли Робъртсън, главен икономист на "Ренесанс Капитал", казва, че през 2014 г. руският внос в Турция е бил 10.4% (или 25.3 млрд. долара) от общия импорт, а турският внос за Русия е заемал 3.8% (или 5.9 млрд. долара) от целия турски експорт.

В новата криза Анкара едва ли може да разчита на отстъпки в цената на руския газ, а най-тежко ще пострада турският туризъм – 12% от клиентите му през 2014 г. са били руснаци (4.48 млн. души, или втората по големина група след 5.25 млн. германци).

"Ако Путин действително иска да раздразни Турция, той може да отмени безвизовия режим", допълва Робъртсън.