ДАНС знае кой стои зад хакерската атака, но мълчи

Най-доброто от печата

27-11-2015, 06:22

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имало е 8 млн. едновременни заявки за отваряне на страницата на ЦИК

Bече е ясно кой стои зад кибератаките към сайтовете на държавни институции по време на местните избори на 25 октомври и 1 ноември.

Това каза заместник-министърът на транспорта Валери Борисов. “Ясно е, но сме се разбрали кой да говори и това не съм аз”, заяви той пред “24 часа”.

На въпрос кой трябва да говори, той заяви - службите и когато се прецени.

Той обаче отказа да даде повече подробности по случая и уточни, че цялата информация ще бъде оповестена от разследващите органи, когато те преценят.

Разкриването на хакерските атаки е станало основно от български специалисти въпреки поисканото съдействие от Центъра за киберсигурност на САЩ, уточни Борисов.

Американските служби са помогнали за справянето с атаките, като са ограничили злоумишлените действия, осъществявани от мрежи на тяхна територия.

Преди седмици президентът Росен Плевнелиев косвено обвини руската държава за тези атаки в интервю пред лондонския вестник “Индипендънт”.

По принцип държавният глава има право да говори, без да дава детайлни обяснения по въпроси, свързани с националната сигурност.

Говорителката на руското външно министрество реагира остро на изявлението на българския държавен глава. На консултативния съвет по национална сигурност вероятно е бил обсъждан доклад от ДАНС.

Знае се, че е имало 8 милиона едновременни заявки за отваряне на страниците на ЦИК и другите държавни институции, които бяха атакувани.

“24 часа” потърси информация от ДАНС по случая, но оттам препратиха към транспортното министерство.