Москва - извинете се, Турция - няма да се извиним

Свят

26-11-2015, 17:39

Снимка:

1news.az

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството ислямизира Турция целенасочено, обобщава Путин

Междувруменно "Турски поток" е замразен

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу днес изключи възможността Турция да се извини на Русия заради свалянето на руския самолет, който според Анкара е нарушил турското въздушно пространство, предаде АФП, цитирана от "Фокус". "Няма причини Турция да се извинява за ситуация, в която има право. Вече изразихме пред Москва съболезнованията си за инцидента", посочва министърът по време на пътуване до остров Кипър.


Турция все още не е поднесла на Русия извинение на високо равнище за сваления изтребител, не е предложила да компенсира щетите и не е обещала да накаже виновните. По този начин Анкара съзнателно води към задънена улица отношенията с Русия, заяви руският президент Владимир Путин по-рано днес, говорейки на церемония по връчване на акредитивни писма от нови посланици, предаде ТАСС.


Путин посочи, че станалото преди два дни в небето над Сирия противоречи на здравия смисъл и на международното право и повтори, че самолетът е бил свален над сирийска територия. Той подчерта, че смята за "абсолютно необясними предателските удари в гърба от онези, които смятахме за партньори в борбата с тероризма".


Според руския президент възникването на групировката "Ислямска държава" е следствие от пасивността на редица страни и от тяхното покровителство над тероризма. "Смятаме, че всякакви опити за оправдаване на тероризма, за покровителство над тероризма, следва да се разглеждат фактически като съучастие в терора, съучастие в престъпленията", подчерта Путин. Той констатира, че "терористите, тяхната незаконна търговия с нефт, с хора, с наркотици, с произведения на изкуството, с оръжие, не само бяха прикривани и продължават да бъдат прикривани, но някои продължават да печелят от това и то печелят стотици милиони и милиарди долари".


Руският държавен глава изрази надежда, че "най-накрая ще бъде създадена действително широка международна коалиция, която да действа координирано, като единна мощна сила и, в частност, ще подкрепи действията на руските военни, осъществяващи успешни операции против терористичните групировки и структури в Сирия".


Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви официално, че страната му не купува петрол от "Ислямска държава", като подчерта, че борбата му с джихадистите е "безспорна", предаде Франс прес. Владимир Путин директно обвини Анкара, че получава доставки от екстремистите, след като южната ни съседка свали руския бомбардировач на границата между Сирия и Турция.


"Засрамете се! Вие, които твърдите, че купуваме петрол от "Даеш" ("Ислямска държава-б.р.), трябва да го докажате. Ако не, вие сте клеветници", заяви Ердоган. Той подчерта, че борбата на Турция с ИДИЛ "не е под въпрос" и никой няма право да я обсъжда. Президентът допълни, че за него ИДИЛ, кюрдските организации и режимът на Башар Ал-Асад са под един общ знаменател – този на тероризма. Ердоган каза още, че турските военни не са знаели, че във въздушното им пространство влиза руски самолет, но при аналогична ситуация сега, те биха действали по същия начин, съобщава ТАСС.


"За Турция, която има многопластови и много здрави отношения с Русия извън инцидента с нарушаването на границата, няма никакви причини за агресия. Ние си сътрудничим и сме солидарни, но в условията на това сътрудничество заплахите не са необходими – това ни разстрои”, коментира още турският президент. Ердоган заяви, че е възможно някои съвместни проекти с Русия да бъдат замразени заради скандала. В същото време, той припомни, че именно Русия е страната, която има най-голям дял в енергийните доставки.


Различни анализатори отбелязват още от вчера, че съдбата на газопровода "Турски поток" и на планираната първа турска атомна електроцентрала са под въпрос след свалянето на военния самолет. И действително днес стана ясно, че Русия замразява "Турски поток". Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев съобщи, че проектът "Турски поток" попада под действието на указа за санкциите срещу Турция, пише lifenews.ru. В това засега се включва замразяването на работите по техническите детайли и строителството на газопровода. Министърът обаче не уточни нито сроковете, нито обема на работите, които ще бъдат замразени.


Още през септември тази година стана ясно, че "Газпром" отлага пускането на газопровода заради политическата криза в Турция и отлагането на техническите детайли, по които така и не се стигна до единно мнение.