Прокурори алармират за бедственото състояние на реки и язовири

Крими

26-11-2015, 17:21

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Проверките им показват, че няма промени след техните миналогодишни предписания

Върховна административна прокуратура сезира Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за системни проблеми. Прокуратурата е изпратила резултатите от проверката, която е извършила по спазването на разпоредбите на Закона за водите /ЗВ/ и Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/ и изпълнението на правомощията на контролните държавни органи, които осъществяват контрол и мониторинг.


Прокуратурата констатира повтарящи се проблеми и слабости, които допринасят за неблагоприятните последици при бедствени ситуации. В документа е посочено, че не се осъществява своевременно или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на хидротехническите съоръжения; голяма част от язовирните стени продължават да са в частично – неизправно работоспособно състояние. Също така отново е констатирано наличие на растителност в леглата на реките и по язовирните стени, изхвърляне на битови и строителни отпадъци в реките.


Установено е също, че 90% от обектите, проверени като потенциално опасни, са били такива и през есента на 2014 г. Това означава, че през изминалата година не е направено абсолютно нищо по дадените предписания. Въпреки установените системни нарушения, отговорните лица не се ангажират с административно наказателната отговорност. Виновните, но не наказани лица продължават да извършват същите нарушения, посочват от прокуратурата.


Констатациите от проверката показват също, че са налице пречки за осигуряване на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване живота и здравето на хората, което е една от основните цели на Закона за водите.  С нарушенията се създават предпоставки за неблагоприятни последици, като наводнения и бедствени ситуации.


Проверката за дейността на басейновите дирекции, областни и общински администрации е извършена от апелативните прокуратури. Проверени са потенциално опасни водни обекти, извършен е и последващ контрол на язовирите, обявени в предаварийно състояние, чиито собственици не са предприели необходимото, за да ги преведат в добро техническо състояние.

Изготвените предложения от Върховна административна прокуратура са 50, издадени са 25 акта за установяване на административни нарушения и 9 наказателни постановления.