За година България е отказала достъп на 330 рискови мигранти

Общество

26-11-2015, 10:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Румяна Бъчварова не е доволна от начина, по който се работи в МВР и се опитва да го промени

За една година 330 души не са допуснати на територията на страната, защото за тях е установено, че има основание те да носят риск. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрепните работи Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви в коментар на бежанската криза в Европа. По думите й този факт означава, "че нашите служители си вършат работата".
До този момент 28 хиляди по официална статистика са преминали през България, регистрирани са и след като са получили статут, са решили да продължат своя път, обясни Бъчварова и даде пример със Словения, откъдето само за ден минават по 11 хиляди мигранти. Вътрешният министър допълни, че се надява в първите шест месеца на 2016 г. оградата по границата с Турция да бъде завършена.
"Това е глобален процес, ние не можем да му влияем", каза Бъчварова, според която българските власти са направили необходимото и затова потокът мигранти, минаващи през страната е най-нисък в сравнение с другите държави.
В коментар по темата за сваления от Турция Руски боен самолет тя посочи, че няма пряка опасност за страната, но рискът е от принципно усложняване на обстановката, защото в район, който непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя ново напрежение.
"Ние го разглеждаме като инцидент и проблем между двете държави и мисля, че на това ниво той може най-бързо да намери своето решение", каза Бъчварова и припомни вчерашните решения на съвещанието в Министерския съвет, както и позицията на НАТО, че трябва да се върви към деескалация на конфликта.
Попитана има ли наказани полицаи за участие в протестите на служителите на МВР, Бъчварова отново обясни, че проблемът не са участвалите в разрешения протест, а в спонтанни, което е забранено. Тя посочи, че все още се извършва проверката по въпроса. "Нека видим констатациите, защото може да се окаже, че участниците в този протест не са били полицаи – може да са бивши служители, провокатори", обясни тя.
На въпрос доволна ли е от начина, по който работи МВР, тя каза, че не е."Има много неща, които не ми харесват, просто защото няма резултат. Това не значи, че давам присъда, това означава, че съм наясно със ситуацията, която е в момента и се опитвам да я променя", коментира Бъчварова.