Газовите ни запаси стигат за стотина дни

Портфейл

26-11-2015, 09:50

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вчера Русия спря доставките за Украйна

В 10 ч вчера Русия спря доставката на природен газ за Украйна заради липсата на плащане от Киев, пише в. "Труд". При идентична ситуация през 2009 г. Украйна започна да отклонява количества от руското гориво за Европа, транзитирано през нейна територия, а България и Словакия бяха най-потърпевши заради липсата на алтернативни източници.
Тревога да не се случи същото и сега би от Пекин премиерът Бойко Борисов. „Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата“, каза премиерът, цитиран от БНР. Това му докладвал енергийният министър Теменужка Петкова.
Късно снощи обаче Петкова заяви пред журналисти, че „кратковременни колебания в налягането“ е имало предната вечер, т.е. преди доставките за Украйна да бъдат спрени. „Много се надяваме причината за това да не е кризата с Украйна“, каза Петкова.
Според нея, както и според шефа на „Булгартрансгаз“ в газохранилището край село Чирен е пълно - има 450 млн. кубически метра газ, които са достатъчни за около 100 дни, ако доставките спрат на 100 процента. Изчислението е, при положение че температурите се запазят на сегашното си ниво. Ако застудее, консумацията се увеличава и горивото ще стигне за по-малко време.
"Не е налице риск за газопреносната мрежа и доставките на газ", заяви министър Петкова. Тя допълни, че от украинската държавна компания „Нафтогаз“ вчера по обяд са обещали да не спират транзита на руски природен газ към европейските страни, който минава през Украйна.
Кой може да ни помогне
Единственият алтернативен източник, по който България може да получи природен газ, ако доставката му през Украйна спре, е съществуващата газова връзка с Гърция. По нея през България се доставят годишно около 4-6 млрд. кубически метра руски природен газ за Гърция. Има техническа възможност по съоръжението да се пренася гориво и в обратна посока, но в много по-малки количества.
Вчера енергийният министър Теменужка Петкова посочи именно връзката с Гърция като алтернативна възможност при нужда. При последната криза южната ни съседка ни доставяше малки количества. България не разполага с друга работеща в същия режим газова връзка със съседите. По изградената нова връзка с Румъния към момента гориво може да се пренася само от София към Букурещ.