Форум "Природа": Пореден нагласен конкурс

Еколози получиха 14 млн.лева за 48 лешояда

Незабавно спиране на поръчката искат от Форум "Природа" в съобщение изпратено до медиите. Ето и пълния текст на съобщението:

На 20.11.2015 година Министерство на околна среда и водите е одобрило обществена поръчка на стойност 7 милиона евро за опазване популацията на 48 черни лешояда и 10-тина кръстати орли. От тях 1 750 000 евро са национално финансиране от държавния бюджет, а остатъкът са европейски средства. Спечелили поръчката са две неправителствени организации от Коалиция „За да остане природа в България“, а именно Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани.
На фона на строгите икономии във всяка една сфера в държавата, Министерство на околна среда и водите продължава харченето на огромни пари със съмнителен или никакъв ефект. Само за сравнение, бюджетът на Фонда за лечение на деца е 11 милиона лева. Преди няколко дни стана скандал, че Министерство на здравеопазването не можеше да намери 2 800 000 лева, за да допълни този фонд. С този бюджет са лекувани 1200 деца, т.е. средно по 9 200 лева на пациент. В същото време, МОСВ щедро финансира „опазването“ само на една птица с 240 000 лева. И то през неправителствени организации, абонирани за печелене на такива поръчки, а не през собствените си държавни органи.
Това може да е законно, но със сигурност не е морално, когато 22% от българите живеят под прага на бедността.
Крайно време е Министърът на околната среда и водите и чиновниците в министерството да прекратят порочната практика на безсмислено харчене на огромни бюджетни средства. За кой ли път се дават милиони леове на неправителствени организации от бизнес Коалицията „За да остане природа в България“ и за кой ли път резултатът за околната среда и обществото ще бъде нулев.
Министърът на околната среда и водите или трябва веднага да спре безобразното нагласяване на поръчки, покварило цялото ведомство, или да подаде оставката си.

24.11.2015 Форум „Природа“