Единият от пилотите на Су-24 е спасен от сирийски войници

Свят

25-11-2015, 11:27

Снимка:

©indipendent

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руски дипломат №1: Нарастват терористичните заплахи от Турция

Ердоган не иска ескалация и конфликт, Медведев плаши със стопиране на общи проекти

Единият пилот на сваления от Турция руски Су-24 е спасен от сирийски военнослужещи, съобщи руският посланик във Франция Александър Орлов. Връзката с пилота е била възстановена след издирвания, продължили шест часа. Сирийски спецчасти са извели пилота от тила на бунтовниците и към момента той се намира в безопасност на руската база Хмеймим.


Другият член на екипажа на руския изтребител, свален над северен сирийски район, е бил убит във въздуха от стрелба на бунтовници - нещо, строго забранено в авиационната етика при военни действия. Генералният щаб на руската армия също призна официално, че един от пилотите на сваления Су-24 е убит.


Друг руски войник също е бил убит по време на провалена операция за спасяване на двамата пилоти. Бунтовниците в Сирия са стреляли по руски хеликоптер Ми-8, който е издирвал пилотите. При стрелбата е убит единият от членовете на хеликоптерния екипаж и това е принудило вертолета да кацне на неутрална територия.


Самолет на руските сили вчера бе свален с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руската страна твърди, че в този момент самолетът се е намирал на височина 6 километра и на разстояние 1 километър от турската граница над територията на Сирия. Според генералния щаб на Турция обаче руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е бил свален, след като са му отправени 10 предупреждения.


Турция не иска ескалация на инцидента със сваления руски самолет Су-24. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости. "Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо разрешаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя туркмени“, заяви държавният глава. Той отново посочи, че Турция смята, че самолетът е бил свален в турското въздушно пространство, но се е разбил на сирийска територия.


Инцидентът със Су-24 може да доведе до отказ от редица съвместни проекти между Русия и Турция. За това пък предупреди руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от TACC. Министър-председателят на Русия подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Медведев заяви, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между двете държави, щетите от които трудно ще бъдат заличени.

Разследването по случая със Су-24 от вчера продължава.