Освободиха всички заложници в Рубе

Свят

25-11-2015, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опасен терорист обаче е в града

Трима души са арестувани, а всички заложници са освободени след драма в северния френски град Рубе тази вечер. Огромна полицейска операция беше пусната в ход в града, който се намира на около километър от границата с Белгия, след като въоръжени взеха семейство на банкер за заложници след пропаднал обир, пише "24 часа".

Очевидци съобщиха за стрелба около 19 ч вечерта, когато започна заложническата драма. Веднага пристигна тежковъоръжена полиция и нареди на жителите да не излизат навън.

Около 22,30 ч заложниците са били освободени. Според Ройтерс те са трима. Преди това беше съобщено, че има ранени в инцидента, но още няма потвърждение за това. Кметът на Рубе Марк Васьор потвърди, че престъпниците опитали да оберат сграда, но не успели, преди да вземат заложниците. Те се окопали в къща, след като са били спрени на полицейска блокада в града.

Най-напред двама заложници успели да избягат.

Спецчасти за борба с тероризма пристигнаха на мястото на драмата. Докарани бяха и линейки. Ройтерс съобщи по-късно, че драмата върви към края си. Всички заложници вече са освободени и се намират на сигурно място. Драмата е свързана с въоръжен обир, а не с тероризъм, потвърждава полицията.

В петък беше съобщено, че белгийски полицаи преследват заподозрян бомбаджия, който вероятно е осигурил взривовете, с които камикадзетата се взривиха в Париж на 13 ноември. Заподозреният е посочен в пресата като Мохамед Халед от Карибите, който живее във въпросния град Рубе, където се разиграва драмата.

Френската полиция е информирала белгийските власти за бомбаджията. Той е описван като изключително опасен, тъй като е спец по експлозиви и взривяване на бомби.

Източник от белгийските сили за сигурност съобщил, че вчера е започнала отчаяна операция по залавянето му. „Дори още по спешно от издирвания Салах Абдеслам, този човек трябва да бъде открит по най-бързия начин”, заявил източникът, цитиран от в. „Мирър”.

Въпреки това полицията продължава да твърди, че драмата със заложннците в Рубе не е свързана с атентатите и терористичните заплахи след клането в Париж.