Борисов от Китай: Конфликт между НАТО и Русия - това не е добро

Инцидентът със самолета идва в лош момент, има среща на Турция с ЕС в неделя, каза той

В никакъв случай, когато НАТО - в лицето на Турция и Русия, са в такъв конфликт, това не е добро, приятно и не води до положителни резултати. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в китайския град Суджоу във връзка с информацията за сваления от турските власти руски самолет, предаде Фокус.


"Ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици. Нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не – ходих да ме разпитват в прокуратурата. Това не са игра неща. Ние тук се борим да докараме инвестиции, да създаваме работни места, да строим инфраструктура, да развиваме Балканите. Как да коментирам това? В никакъв случай не е нито приятно, нито ще остане без последствия. Това многократно съм го казвал", коментира Борисов.


"Ние сме полагали много усилия с външния министър, с военния министър - с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство. Знаете случая и нееднократно съм говорил на тази тема, затова помолих и руската страна по начина, по който е уредено това – с едноседмично заявление, с оказано какво има на полетите, за да не се превръщаме и ние в повод за подобен конфликт. За радост това беше направено”, посочи премиерът.


"Инцидентът идва в много лошо време, защото в неделя, сега ме информираха, че се свиква извънреден Съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел в 16:00 часа", допълни Бойко Борисов.