Унищожаваме авиобомби и противопехотни мини със закон

Политика

24-11-2015, 15:46

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Бе приет в НС, въпреки възражения за лобистки интереси на частни фирми

Депутатите приеха закон, който задължава България да унищожи над 900 тона касетъчни боеприпаси и 190 хиляди противопехотни мини. Това е задължение на страната по конвенция, подписана още през 2008 година в Осло. САЩ гарантираха, че ще осигурят средставата за утилизацията на опасните боеприпаси - те дават 1 200 000 лева за целта. Дори беше проведен и търг за унищожаване на касетъчните авиобомби, спечелен от габровска фирма. Едва с приемането на закона обаче се премахват всички пречки пред утилизацията.


Противопехотните мини все още се намират във взривения завод край Горни Лом. Фирмата, която трябваше да ги ликвидира, обаче загуби своя лиценз. Те трябва или да се унищожат, или да се върнат на предишния им собственик - Гърция, припомня "24 часа".


По време на дебатите избухна спор за това дали е правилно частни фирми да могат да внасят, изнасят и трансферират подобни боеприпаси в България и през нея. Депутати от Патриотичния фронт съзряха лобистки интереси в полза на частни фирми, които се занимават с утилизация. Законът обаче беше приет, без да се промени възможността да се внасят, изнасят и трансферират такива муниции.