Путин: Свалянето на наш самолет от турските ВВС е нож в гърба, ще има последствия

Свят

24-11-2015, 15:22

Снимка:

© independent

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

НАТО ще проведе извънредна среща в Брюксел днес по искане на Турция

Сваленият руски боен самолет Су-24 на турско-сирийската граница е "забиване на нож в гърба". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с йорданския крал Абдула II в Аман, съобщават световни агенции. "Случилото се излиза от рамките на борбата с тероризма. Нашите военни водят героична борба с тероризма, рискувайки живота си. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба съучастници на тероризма. По друг начин не мога да определя случилото се днес", заяви Путин. Той предупреди, че инцидентът ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Русия. Според руския лидер самолетът е свален на сирийска територия, на 4 километра от турската граница. По думите му самолетът не е представлявал заплаха за Турция. Су-24 беше ударен от турски боен самолет, докато летеше на 1 километър от турската граница, подчерта той.


Турското външно министерство привика руския шарже д'афер заради сваления Су-24, съобщи турски представител, цитиран от Ройтерс. Руското посолство в Турция нито е потвърдило, нито е отрекло информацията. Турските власти съобщиха, че многократно са предупредили руския самолет, че нарушава въздушното пространство, което се оспорва от Москва.


За първи път от 50-те години на XX век руски или съветски самолет е свален от страна членка на НАТО, припомня нюз.бг. Междувременно представител на САЩ заяви, че американски сили не са замесени в свалянето на руския самолет.


НАТО ще проведе извънредна среща в Брюксел днес по искане на Турция във връзка със сваления руски боен самолет Су-24, съобщават АП, Ройтерс и Франс прес. Срещата на Северноатлантическия съвет е запланувана за 18:00 часа българско време.


По-рано днес Турция свали руски боен самолет Су-24. Междувременно официален представител заяви пред Франс прес, че НАТО е в "тесен контакт" с Анкара и следи събитията около сваления самолет.
"НАТО наблюдава ситуацията отблизо. Ние сме в контакт с турските власти", поясни представителят.
Той не разкрива повече подробности.


Един от двамата руски пилоти е мъртъв, пише Independent. Видео от сирийска бунтовническа групировка, свързано със свалянето на руския изтребител СУ-24 на турско-сирийската граница, е получила агенция Ройтерс. То показва как единият от авиаторите се приземява след атаката на самолета в гориста местност, неподвижен и тежко ранен. Зад кадър се чува "Руски пилот е", пише Ройтерс. Ведеото се появи, след като бе разпространена в доста руски медии информация, че съдбата на единият от пилотите продължава да е неизвестна. Не се изключвал и вариант той да е загинал.


Единият от двамата руски пилоти, които са управлявали сваления от Турция руски самолет, е бил заловен от въоръжена опозиционна група в Сирия, съобщи Франс прес, позовавайки се на турската телевизия CNN-Türk. Пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които се сражават срещу сирийската армия в планините по турската граница, уточнява медията. По непотвърдена информация руските сили провеждат спасителна операция.


Турските власти обявиха днес по-рано, че са свалили руски самолет SU-24, след като са му подали 10 предупредителни сигнала за нарушено въздушно пространство. Русия обаче отрече техният бомбардировач да е минал сирийската граница и поясни, че разследва случая.

В началото на октомври Анкара поиска свикване на извънредна среща на Алианса, след като руски самолети на няколко пъти нарушиха турското въздушно пространство.