Да бъдат открити и ликвидирани "мозъците" на ИДИЛ

Свят

24-11-2015, 10:30

Снимка:

novini.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Счита за първостепенно бившият шеф на НРС ген. Бриго Аспарухов

Работата на разузнаването в Европа, Америка, Русия, Израел е да открие "мозъците" на терористичните атентати и да ги ликвидира. Това каза в интервю за Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов. "Ислямска държава" и джихадистите имат ръководство, намиращо се някъде в Сирия и Ирак, ръководство, което замисля терористичните нападения, снабдява с оръжия и раздава задачите на преките извършители на атаките. "Мозъците" на "Ислямска държава" могат да бъдат открити и неутрализирани от разузнавателните служби", каза Аспарухов.


По думите му целта на терористите - да всяват страх, е била постигната. "Затова терористичните атаки са насочени към най-неочаквани места, където най-много боли", коментира Аспарухов. Според него е крайно време да се замислим защо се случва това, защо европейци изпълняват такива задачи? Той напомни, че тероризъм винаги е имало. Но в Европа, например левият тероризъм, там терористичните актове са извършвани в името на нещо и винаги са оставяни послания. А сега, според Бриго Аспарухов, става въпрос наистина за война.


Военна сухоземна операция би решила проблемът частично, смята още експертът. "В България има прекрасни арабисти, работили в службите. Разузнаването на България беше едно от силните, които познаваха арабския свят. Имаха всички възможности, които може да си представите от арсенала в разузнаването. Сега нещата са коренно различни. Но хората, които познават арабския свят, трябва да бъдат използвани", коментира още ген. Аспарухов.