Шестгодишната суша в Сирия изгони хората от земите им

Свят

23-11-2015, 17:58

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Казва в интервю принц Чарлз, разтревожен от предстоящ "фалит на банката природа"

Климатичното затопляне е плодородната почва, върху която просперират конфликтът в Сирия, кризата с бежанците в Европа и тероризмът, заяви британският приц Чарлз в интервю за телевизия "Скай нюз", което ще бъде излъчено тази вечер, съобщи "24 часа".


"Налица са доказателства, че една от основните причини за тези ужаси в Сирия е сушата, която продължи 5-6 години и накара много хора да напуснат земите си", каза престолонаследникът в заснетото преди три седмици интервю, цитирано от Франс прес.


"Имаме класически случай на проблем, на който не е обърнато внимание. Някои от нас казваха преди 20 години, че ако не се погрижим за тези въпроси, ще наблюдаваме все по-големи конфликти за редките ресурси", каза принц Чарлз, седмица преди конференцията по климата в Париж.


Принцът, който ще произнесе реч на откриването на конференцията, предупреди, че може да станем свидетели на "фалит на банката природа" по примера на банковия фалит, ударил света на финансите през 2008 г.


"Трябва ли наистина да дойде катастрофа и да настане хаос, за да разберем какво трябва да правим", попита той и изрази съжаление за неуспеха на предишната среща на върха за климата в Копенхаген през 2009 г.