Мохамед Халаф: Всяка държава ползва ИД за лични интереси и демагогства

Свят

23-11-2015, 17:28

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Политически провал на САЩ и ЕС в Близкия изток и Северна Африка е генезисът, смята той

Повече от година се бомбардират позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, и все съобщават какви са разрушенията - ако започнем да събираме тези щети, ще видим, че отдавна нямаше да я има "Ислямска държава". В този контекст мисля, че всичко е пропаганда. Повече от два месеца след руската военна намеса няма абсолютно никакво развитие в ликвидирането на тази организация, напротив тя си напредва в други части. Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф.


Според него, групите на ИД на територията на Европа не са от сега, те се организират, имат си начини на координация помежду си и според това, което казват, могат да се прогнозират нови нападения. "Те променят дневния ред на Европа, Шенген се разпада, европейците взимат нови мерки за сигурност и се отказват сами от своите ценности... Терористите искат да направят разкол между емигрантите, живеещи от десетилетия в Европа, цели се разпалването на религиозен и цивилизационен конфликт. Това ще предизвика политика, която още повече ще радикализира тези малцинства. Това ще засили и националистическите партии, които ще придобият по-голяма тежест", анализира журнаристът, който от години живее в България.


Провалената политика на САЩ и ЕС в страните от Близкия изток и Северна Африка – това е генезисът на "Ислямска държава", коментира още Мохамед Халаф, като изтъкна, че всяка държава използва картата ИД, за да следва своите лични държавни интереси. "Докато САЩ имат неясна и колеблива позиция, Европа сменя политиката си относно конфликта в Сирия, а Русия настоява на своето, не може да има решение на конфликта", обобщава Халаф. "На срещите на високо равнище, решаващи бъдещето на сирийския народ няма представители нито на сирийската опозиция, нито на сирийските управляващи", отбеляза в коментара си журналистът.