Една пета от българите взимат заем за коледни подаръци

Портфейл

23-11-2015, 13:04

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

А един от трима пазарува в последните часове преди Бъдни вечер


Една пета от българите са взимали заем за коледни подаръци досега, показват резултатите от международно проучване на агенция IPSOS, цитирано от БТА. В анкетата са участвали 4000 души от Полша, Чехия, Словакия и България. Средният размер на кредита, теглен за Коледните празници от българите, е 336 лв. Повечето от анкетираните отговарят, че изразходват под 150 лева за подаръци за Коледа, 24 на сто харчат между 60 и 100 лв., 20 на сто - между 100 и 150 лв., 16 на сто отделят между 150 и 200 лв., три на сто отделят под 30 лв., а 2 на сто са заявили, че не купуват коледни подаръци.


Според изследването българите са най-отворени към идеята да купят коледни подаръци на разсрочено плащане. Двадесет и три процента от тях вече са го правили, а 35 на сто споделят, че биха се възползвали от подобна услуга. Проучването разкрива, че българите оставят купуването на подаръците за последния момент - през декември, когато 50 на сто от запитаните отделят време за покупка на коледни подаръци.


Един от трима българи избира денят точно преди Бъдни вечер за целта. До ноември с коледните приготовления са готови само 13 на сто от българите. Процентът на българите, които пазаруват в електронни магазини не е малък - 62 на сто, но е по-нисък спрямо останалите страните, където е правен анкетата. Най-често по интернет българите купуват играчки (44 на сто), дрехи (41 на сто), книги (39 на сто) и електроника (36 на сто). В Словакия и в Полша повече от три четвърти от хората купуват подаръците за коледните празници през интернет, а Чехия - над 84 на сто.