Учени описаха видовете глупост

Общество

23-11-2015, 06:44

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Демонстрация на превъзходство е най-сериозният вид

Необичайно проучване на унгарски учени от университета в Будапеща се появи е медиите - експертите изследвали човешката глупост. Авторите на новата работа класифицират три различни вида глупост, определяйки единия вид като най-неприятен и тежък, пише blitz.bg.

Специалистите наблюдавали различни форуми и блогове. Освен това много внимателно анализирали 180 частни истории и анкетирали 150 човека. В резултат на това учените стигнали до извода, че “глупостта не е еднаква, има три вида човешки поведения, които могат да бъдат описани като глупави.”

В класацията на видовете глупост , според учените “лидира” тип поведение, при което човек постоянно демонстрира превъзходството си, критикува и унижава другите. Както бе обяснено от експертите, от такива черти човек много трудно може да се отърве, затова този вид глупост може да се смята за най-сериозната.

Що се отнася до другите два вида глупост, учените отнасят към тях следните поведенчески характеристики -

а) човек се държи твърде разсеяно,

б) човек не е в състояние да се съсредоточи върху елементарни неща.

В ежедневието такива хората, към които са приложими подобни категории, се отличават с това, че не могат да се контролират, не на място изразяват своите мисли и чувства, и са особено непрактични.

“Най-глупаво нещо, което един човек може да направи – е да се надценява и да се превъзнася. Но това не означава, че той трябва да има нисък коефициент на интелигентност. За да не изглеждат глупаво хората трябва да оценяват способностите си адекватно”, – коментира резултатите от изследването ръководителят на проекта проф. Балаш Асил.