16 са арестувани при антитерористичната операция в Брюксел

Свят

23-11-2015, 06:22

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Главният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абделслам вероятно се е измъкнал с BMV към Германия

16 души бяха арестувани при антитерористична операция в центъра на Брюксел и още няколко града в страната, съобщи белгийската прокуратура. Обискирани са 19 имота.
Главният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абделслам обаче не е сред задържаните. Той е успял, по непотвърдена информация, да се измъкне с черен автомобил марка BMV в посока към Германия. Това съобщават няколко белгийски медии, предава BBC.
Според репортажите Абдеслам се е насочил към територията на ФРГ по шосето Е40, успявайки да избегне полицейския контролно-пропускателен пункт.
Информацията не получи потвърждение от официалните власти, които разкриха единствено, че Абдеслам не е сред задържаните в хода на антитерористичната операция, проведена в белгийската столица късно в неделя вечерта.
Задържаните ще се явят сутринта пред съдия, който ще реши каква да бъде мярката им за неотклонение.
При една от акциите е имало престрелка. Тя е станала в общината Моленбек в столицата. Заподозрян, който се е опитал да окаже съпротива на полицията, е ранен и арестуван.
Училищата и метрото в белгийската столица Брюксел остават затворени и в понеделник заради „сериозна и непосредствена“ заплаха. Мерките на властите са наложени с оглед на предупрежденията за опасност от извършване на терористичен атентат, подобен на тези в Париж.