Пет бомби трябвало да гръмнат по време на мача в Хановер

Разкрива "Франкфуртер алгемайне Цайтунг"

Заплахата от терористичен атентат в Хановер, по време на приятелския мач Германия-Холандия във вторник е била съвсем реална, писа неделното издание "Франкфуртер алгемайне Цайтунг", позовавайки се на свои източници в разузнаването, съобщи "24 часа". Три взрива е трябвало да гръмнат на стадиона по време на мача. Те щели да бъдат вкарани в линейка. Организаторът на атентатите щял също да е на стадиона и да снима удара.


Четвъртата бомба е щяла да се взриви на автобусна спирка, а пета на гарата. В последния момент обаче френските спецслужби успели да разкрият заговора и веднага алармирали германските си колеги. В 18:33 часа – час преди началото на играта, германското разузнаване пратило тайния документ с гриф "спешно" на вътрешния министър Томас де Мезиер. Той незабавно се обадил по телефона на министъра на вътрешните работи на Долна Саксония и казал само три думи: "Мачът се отменя!"


Взривове на стадиона така и не бяха открити, но вероятно те още не са били вкарани, когато полицията успя да отмени събитието. В тайния документ на разузнаването са назовани всички организатори и потенциални извършители на атентатите. Повечето от тях не са познати на германските служби. Издирването им продължава, тъй като се предполага, че те ще извършат планираните атентати на друго място.