Двама са в "Пирогов" заради бурята, хиляди домакинства още нямат ток

Ураганият вятър по планините е поне 144 км/ч - максималната скала на ветромерите

Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие. Това съобщиха от лечебното заведение, цитирани от "Фокус". Снощи е приета за лечение 39-годишна жена, върху чийто крак е паднал клон от топола. Тя има сериозно счупване на подбедрената кост и ще бъде оперирана днес или утре, в зависимост от състоянието й, обясниха от болницата. В същото време 47-годишен мъж е постъпил за лечение в "Пирогов" след удар по главата от падащ предмет на строителен обект. След като е приет за лечение, раната му е обработена, зашита и той е освободен за домашно лечение, допълниха оттам.


Ураганият вятър по планините е поне 144 км/ч - това е максималната скала на ветромерите, съобщиха дежурните метеоролози. Уредът на връх Мургаш е счупен от бурните пориви, каза дежурната на смяна там. Това е проблем, защото данните се подават към авиодиспечерите.


Три самолета са били пренасочени тази нощ от София към летище Пловдив - полетите от Валенсия, Дубай и Лондон. Там обаче не е имало дежурен екип и пътниците са окстанали блокирани на борда на самолетитите около 2 часа, докато пристигне наземен персонал и осигури подвижна стълба за слизането им, както и обработването на документите и багажа, оплакаха се потърпевши през различни медии.


Ураганите издухаха половин България. Села са без ток и с потрошени покриви в източните райони на страната. 2000 домакинства останаха без елекричество и в София, поетапно подаването се възстановява. Дърво смаза кола край Южния парк. От кооперации се откъртват ламарини, мазилки, хвърчат клони, притеснени са софиянци. В столицата вятърът е със средна скорост 40 километра в час, но на пулсовете достига 70 м/ч, съобщи синоптикът Симеон Матев.


В Своге с нарушено електрозахранване са около 1800 клиенти. В Община Дупница, намираща се в област Кюстендил, положението е най-тежко. Там 2000 клиента са с нарушено захранване. Това са селата Бистрица, Джерман, Самораново, Червен бряг, Овчарци, Паничище и Крайници. Засегнат от силния вятър е и Рилския манастир, допълни Станчев.

В Западна България най-страшното мина, в Източна все още ураганните пориви не се успокояват.