КНСБ: Има реална опасност от нарушени доставки на ток през зимата

Общество

22-11-2015, 13:11

Снимка:

©БНР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Музейни работници и галеристи излизат на протест във вторник

Председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира в предаването "Неделя 150" проблеми в енергийния сектор, ако не се осигурят необходимите средства от държавата. "През зимата за мен има реална опасност от нарушени доставки на електроенергия. За това има обективни предпоставки. Токът се произвежда от въглища и от АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток". "Мини Марица-изток" има да взема 400 млн. лева от ТЕЦ-овете и вече не може да произвежда редовно въглища, които се искат от нея. БЕХ не може да вземе заем. Трябва да бъдат заложени държавни гаранции в бюджета за тази или следващата година. Вторият проблем в енергийният сектор, който отново го няма в бюджета е, че от 1 април догодина ние либерализираме цената на електроенергията, което значи, че се вдига цената й, без да има такива мерки в бюджета нито за домакинствата, нито за малките фирми", обясни Димитров.


Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пък предупреди и за друг проблем в енергийната сфера. "Има сериозни притеснения относно това, че може да не се сбъдват очакванията в Програмата за развитие на селските райони дотолкова, доколкото през програмата е финансирано изграждането на фотоволтаици, които след това са получили преференциални цени за добиваното от тях електричество. Това е двойно финансиране, недопустимо от ЕС. Очевидно никой нищо не е направил и този, който ще го направи, се помещава в Брюксел и това няма да е добре за всички нас", алармира Манолов.


Работещи в музеи и галерии излизат на протест във вторник заради недостатъчните средства в бюджета за догодина. "Такива протести може да има и в други сектори", коментира Пламен Димитров.
Според него между двете четения на Закона за бюджета за 2016 в Народното събрание могат да бъдат направени преизчисления, с които да се повишат средствата, отпускани като обезщетение при безработица. "За такова увеличение могат да бъдат намерени пари, ако бъдат планирани добре приходите в Държавното обществено осигуряване. И могат да бъдат завишени, за да могат да посрещнат поне този допълнителен разход за около 50 хил. души. Те не са мързеливи и безработни, а са хора, които са работили и са получавали мизерни доходи, защото толкова са им плащали работодателите", каза Димитров.


Подобна теза защити и Димитър Манолов. "Това са хора, които си търсят работа. От друга страна обаче се отопускат социални помощи в по-високи размери. Аз не съм против това, разбира се, но са насочени към хора, които нямат отношение към трудовата дейност", изрази мнение Манолов.