5000 лева гаранция присъдиха на поляка, приземил самолета в Бургас

Крими

22-11-2015, 12:23

Снимка:

©Тони Щилянова/24 часа

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пиян поляк "приземил" самолета в Бургас

Цялата история за бомба на борда била недоразумение

Гаранция в размер на 5000 лева присъди Бургаският окръжен съд на 67-годишният Войчех Маевски, който приземи принудително самолет на бургаското летище на 19 ноември заради неуместна шега, че на борда му има бомба, съобщи "24 часа".


По време на делото днес стана ясно, че Маевски всъщност е бил разбран неправилно. След като стюард полял без да иска панталона му, полският пенсионер възнегодувал, но стюардът му казал че в египетският курорт Хургада, за където пътувал е топло и там панталонът му бързо ще изсъхне. Тогава Маевски казал, че не се знае дали самолетът изобщо ще стигне до Египет, тъй като на борда му можело да има бомба. Малко по-късно Маевски обяснил на старшата стюардеса, че се е пошегувал. Въпреки това обаче, пилотът е предприел принудително кацане на бургаското летище.


Според съда, Маевски не е действал умишлено и задържането му в момента би било против европейската конвенция за правата на човека. Маевски е обвинен по член 341 A, алинея 2, че е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, съобщавайки лъжлива информация.


Наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева отказа коментар на решението на съда. Тя обаче уточни, че алкохолната проба на поляка е под 0.5 към момента на вземане на пробата и предстои експертиза да установи колко е била тя към момента на деянието.


"Бих искал да се извиня за ситуацията, която създадох и всичко, което причиних. Преживявам всичко това и се чувствам много зле". Това каза преди да влезе в бургаския окръжен съд по-рано 67-годишният Войчех Маевски, заради когото на 19 ноември рано сутринта в Бургас принудително кацна полски самолет, пътуващ от Варшава до Хургада, Египет.


"Дадох показания вече 2 пъти. Това което мога да кажа и тук е че не съм съгласен с обвинението", каза Маевски и помоли съда да бъде пуснат с оглед годините му и сърдечните болести, които имал, както и заради влошаващото му психично състояние.


Според адвокат Димчо Тодоров, защитник на Маевски, полякът не е плашил с бомба, а заедно със свой приятел е коментирал ситуацията с руския самолет, свален чрез избухване на взривно вещество. Става дума за недоразумение, а не за реална заплаха, която Маевски е отправил и това се потвърждава от разпита на повечето свидетели.


Единствено един от стюардите твърди, че Маевски му е казал 2 пъти: "Аз имам бомба". Тогава този стюард е съобщил това на старшата стюардеса, а тя е информирала екипажа на самолета. Пилотът по свое усмотрение е предприел принудително кацане", обясни адвокат Тодоров. Защитата поиска 67-годишния поляк да бъде пуснат под гаранция от 2000 лева или да му бъде наложена мярка "подписка". Адвокат Тодоров дори имал възможност да настани Маевски в собствен имот в бургаското село Равнец, където той да е на разположение на властите.


Пийналият Майевски приземи извънредно в Бургас самолет “Еърбъс 320” от Варшава за египетския курорт Хургада, след като казал на стюарда, че на борда има бомба. Екшънът се разигра около 5:48 ч на 19 ноември, когато машината кацна в Бургас. Сигналът с искане за разрешение да се приземи бил подаден в 5,30 ч, докатосамолетът със 161 пътници прелитал над България на път за Египет, а най-близкото разстояние се оказало летището в Сарафово.


"В ситуация, в която светът е настръхнал от терористични атаки да се шегуваш, че в самолет има бомба, не е само пиянско действие, а поведение, довело до много сериозни последствия", коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров преди заседанието на съда.