Ченалова е подала сигнал в европейски институции срещу главния прокурор

Общество

21-11-2015, 13:19

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имало и срещу висши политици и членове на Висшия съдебен съвет

Уволнената дисциплинарно от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова е подала в европейските институции сигнали за неправомерно поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, на висши политици и членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи самата тя пред Би Ти Ви без да уточни към кои точно институции се е обърнала.

Преди дни пред медиите Ченалова беше казала, че е сезирала европейски институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт. В днешното интервю тя беше по-конкретна като посочи пряко Цацаров. Запитана дали е давала сигнали срещу правосъдния министър Христо Иванов, отрече.

Ченалова уточни, че сигналите й за поведението на въпросните хора са подавани нееднократно, а след тях прокуратурата й повдигнала обвиненията. Прокуратурата я обвини тази седмица за длъжностно престъпление по случая "Соло" за това, че е допуснала подсъдим за убийство да се укрие.

В телевизионното интервю тази сутрин Ченалова неколкократно повтори, че прокуратурата в България е изключително силна. Тя допълни, че законът й позволява да повдига обвинение когато реши и на каквото реши основание, без съдебен контрол. Тя подчерта, че в серията записи на разговори между нея и вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, които показаха сговаряния на високите фигури във ВСС и завоалиране на доказателства, се прокрадва една линия, на която никой досега не е обърнал внимание. Главният прокурор, който е човек, добре боравещ с Наказателния кодекс, казва, че Янева не е толкова виновна, а премиерът Бойко Борисов твърди обратното, изтъкна Ченалова.

Тя отрече да е правила записите, както намекна пред медиите Цацаров и поясни, че не е толкова грлупава. В същото време за пореден път потвърди, че такива разговори са се водили.