Заложническата криза в Мали приключи с 18 убити (обзор)

Остава неясен точният брой нанападателите

18 тела са открити в хотела, който бе атакуван от джихадисти в столицата на Мали, съобщи чуждестранен източник от силите за сигурност за Агенция "Франс прес", цитирана в обзора на нюз. бг. Съобщава се още, че министърът по сигурността на Мали е информирал, че въоръжените не държат повече заложници.

По-рано бе съобщено, че трима от въоръжените, които превзеха хотел "Радисън" в Бамако, са били убити по време на продължаващата операция на силите за сигурност. Съобщава се, че въоръжените са се насочили към покрива на сградата. Чува се силна стрелба.

Рано сутринта въоръжени нападнаха луксозния хотел в столицата на Мали и взеха за заложници гостите и персонала. След щурм на спецчастите бяха освободени 80 души. От информацията, която е известна до момента, сред гостите на хотела имало французи, германци, китайци, индийци, турци и двама мароканци, двама руснаци, седем алжирци. Шестима от алжирците са дипломати.


Държавният департамент на САЩ обяви, че е възможно да има американски граждани в хотела, където джихадисти държат заложници, като в момента проверят каква е ситуацията. Шестима американци, взети за заложници, са освободени, стана ясно малко по-късно.


Военните в Мали уточниха, че точният брой на въоръжените нападатели не е известен към този момент. "Ню Йорк таймс" съобщава, цитирайки ген. Дидие Дако, който посочил, че вероятно има четири или пет въоръжени, участващи в блокадата. Британските и американските граждани се съветват да не излизат на открито и да следват инструкциите на местните власти.


Африканска джихадистка групировка, свързана с "Ал Кайда", обяви в "Туитър", че поема отговорност за атаката срещу хотела в Мали. "Ал Мурабитун" е базирана в Мали и според "Ройтерс" е съставена предимно от туареги и араби. Туарегите населяват Северна Африка - Алжир, Мали, Либия, Буркина Фасо, и Нигер. Те са номадски народ, който векове наред обикаля с камилски кервани из Сахара.


Съобщението в Туитър опровергава появилата се по-рано в телевизия "Ал Джазира" информация, че групировката "Ансар ал-Дин" (привърженици на религията) държи заложниците в хотел "Радисън Блу".
Нападението е дело на салафисткия Фронт за освобождение на Масина, заявиха от спецслужбите на Мали, цитирани от "24 часа". Това е втората по сила ислямистка групировка в Африка след нигерийската "Боко Харам".


Резидор хотел груп обяви специални телефони за семействата на тези, които може да са попаднали в заложническата криза. Разкрити са специални телефони за подпомагане на семействата на гостите и служителите, както и за медиите. Телефон за информация на семействата: 0 800 940 164 (безплатен във Франция) + 33170837437 (международен). За информация за медии: +33 1 56 03 12 74.


Междувременно по-рано френският външен министър Лоран Фабиюс даде пресконференция, на която заяви, че Франция ще предприеме всички необходими стъпки за борба с нападателите в хотела в Бамако. Той каза още, че във френското посолство в малийската столица е разположен екип за реакция при кризи. Фабиюс допълни, че малийските сили са стартирали акция в хотела, но не даде повече подробности за това дали френски сили са на мястото.


Мали е бивша колония на Франция. Президентът Франсоа Оланд заяви, че се прави всичко възможно, за да се осигури безопасното освобождаване на заложниците. 50 елитни спецполицаи пътуват от Париж за Бамако, съобщи френската жандармерия. В Туитър жандармерията публикува снимки на членовете на елитния антитерористичен екип, които отлетя за Бамако в отговор на заложническата криза в хотела. Те са от същия елитен екип, който бе разположен след атаките в Париж миналата седмица. От френското вътрешно министерство уточняват, че френският полицейски екип, който е заминал за Мали, е специализиран за реакция в заложнически кризи. Около 40 представители на паравоенните части от GIGN отпътуваха към африканската държава, за да подпомогнат силите за сигурност на Мали в хотел "Радисън блу".

 

При щурма в хотела рано сутринта въоръжените крещели "Аллах Акбар". Те носели калашници. Свидетели разказват, че нападателите говорели на английски. Вътрешният министър на Мали Салиф Траоре заяви, че нито един от похитителите няма да може да избяга. "Нашите войници от спецчастите са вътре в хотела в този момент. Докато аз говоря с вас, те претърсват стая по стая", каза министърът на брифинг пред хотела, където въоръжени взеха заложниците." Те успяха да освободят 30 души, които са в безопасност. Трима души са убити и двама от нашите специални сили са ранени. Животът им обаче е извън опасност. "Блокирали сме всички изходи на хотела, за да сме сигурни, че никой от похитителите няма да успее да избяга", категоричен бе вътрешният министър.


Няколко са версиите за това как нападателите са влезли в хотела. Свидетели предполагат, че нападателите са имали дипломатически номера на колата си. Били са маскирани. На входа на хотела охранителят ги спрял и те започнали да стрелят, след което избягали. Друг свидетел обаче разказва, че автомобилът е взломил бариерата на хотела. "Не знам колко бяха нападателите. Те бяха между петима и 13. Раниха трима от охранителите, които бяха на входа на хотела. Те са били охранителна фирма, а не войници", разказва свидетелят.


От кабинета на президента на Мали Ибрахим Кейта съобщиха в Туитър, че скоро ще се завърне в страната, тъй като се намира в съседен Чад. Най-богатият човек в Африка, нигериецът Алико Данготе, отхвърли информациите, появили се в някои медии, че е сред 170-те заложници. Бил е в мали снощи,написа самият той.


Популярният гвинейски певец Секуба Бамбино е сред тези, които са успели да излязат от хотела. Той заяви пред журналисти: "Събудих се от шума от изстрели. За мен това бяха малки бандити, които са дошли в хотела, за да искат нещо. След 20-30 минути осъзнах, че това не са просто дребни престъпници".


В четвъртък в Бамако е приключила голяма международна минна конференция. Не се изключва вероятността нейни делегати да са попаднали в заложническата драма. Една от групите, които организирали конференцията, съобщи, че повечето от делегатите и клиентите са напуснали столицата преди атаката. Все пак уточняват, че не могат да дадат категорично становище кои или откъде са заложниците.