Българин купи БТК за 330 млн. евро

Портфейл

20-11-2015, 11:53

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Инфарктното наддаване продължи близо 17 часа на търг в Лондон

На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за "Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро, съобщава "Дарик".


До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Кепитъл. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври ВТБ Капитал обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка "Виваком".


В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос. Фондът за гарантиране на влоговете също проследи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. С тази сума - пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.