Д-р Юри Йорданов помогнал на над 50 от ранените в нощта, окървавила Париж

Той бил дежурен в болница Saint-Antoine, разказва Би Би Си

Лекарят д-р Юри Йорданов е помогнал на над 50 от ранените в атентатите в Париж. Той е бил дежурен в нощта на ужаса в болница Saint-Antoine във френската столица, която се намира само на около 200 метра от мястото на терористичните атаки.

За д-р Юри Йорданов разказа Би Би Си, пише офнюз.бг. Той започва своята нощна смяна на 13 ноември, както всеки петък. Очаква обичайните пациенти - немощни възрастни хора и пияници. Три часа след началото на дежурството му в болницата тича студент, който крещи несвързано. Лекарят не разбира нищо, малко след това обаче всичко се изяснява - окървавените от джихадистите хора изпълват спешното отделение. Първата жена е на около 30 г., с три прострелни рани. "Никога по-рано не бях виждал нещо подобно", разказва д-р Йорданов. Рамото й беше цялото в кръв и кости.

Д-р Йорданов е едва на 35 г. и по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението, той поема прегледа на ранените в касапницата. Първите пациенти идват сами или водени от приятели. После започват да докарват с линейки по-тежко пострадалите. "Не знам как някои хора бяха оцелели", признава д-р Йорданов. Една жена била с куршум между черепа и кожата. "Фактът, че бе тук, бе чудо", казва медикът.

През отделението минават около 50 пациенти с огнестрелни рани през нощта на кошмара. "Това е нашата работа, това правим всеки ден - но този път мащабът бе неочакван", обяснява медикът. Същият ден негови колеги минават обучение за оказване на първа помощ на хора с огнестрелни рани. Д-р Йорданов също участвал в подобни тренировки по-рано. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност.

В понеделник той и негови колеги, изкарали дежурство във фаталната нощ, излизат на по чаша. Избират бар, част от трагедията. "Това е нашият отговор. Няма да си променим живота", категоричен е д-р Юри Йорданов.