Сирийска опозиционерка: Саудитска Арабия не може да ни налага кабинет

Свят

19-11-2015, 16:54

Снимка:

bg.b2.mk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Правителство и опозиция спешно трябва да се спогодят за национално единство

Саудитска Арабия се опитва да наложи на Сирия свой собствен план за преходно правителство. Това обяви Ранда Касис, която е лидер на Движението за плуралистично общество и една от водещите фигури в опозицията на сирийското правителство. Според Касис към момента има четири списъка от потенциални кандидати на делегацията на сирийската опозиция за преговорите със сирийското правителство.


"Има четири списъка, включително един, предложен от Русия, един от Египет, един от Саудитска Арабия и един от САЩ. Саудитска Арабия не представи своите предложения, но даде имената на хората, които иска да бъдат в новото правителство, включително представители на сегашните власти и опозицията", коментира Касис на пресконференция в Москва, цитирана от руски медии, предаде нюз.бг.


"Разбира се, Саудитска Арабия е значим играч, но сирийският народ не може да позволи на която и да е друга страна, като Саудитска Арабия, да ни налага целия кабинет", подчерта тя. Срещата между сирийското правителство и опозицията трябва да бъде организирана на неутрално място, добави Касис.


Участниците в международната среща за Сирия във Виена в събота се съгласиха, че следващият кръг от преговори между правителството и опозицията трябва да се проведе преди 1 януари, 2016 г. В рамките на следващите няколко месеца сирийското правителство и опозиция трябва да се споразумеят за сформирането на правителство на националното единство, а в рамките на 18 месеца страната трябва да проведе избори в съответствие с новата конституция.


Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура изтъкна във Виена, че участниците в преговорите ще помогнат на сирийската опозиция да сформира делегация за по-нататъшни преговори с правителството.