Френска прокуратура: Абауд е сред убитите в Сен Дени

Свят

19-11-2015, 15:49

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата не казва дали Абауд е сред убитите и заловените в Сен Дени

Депутатите удължиха извънредното положение в страната с три месеца

Тялото на заподозрения организатор на атентатите в Париж, Абделхамид Абауд, е идентифицирано сред убитите при полицейската акция в сряда в предградието Сен Дени, съобщи френската прокуратура, цитирана от АФП. "Абделхамид Абауд беше идентифициран. Той е бил убит по време на акцията в Сен Дени", се посочва в съобщение на прокуратурата. В сряда полицията извърши масирана операция в северното парижко предградие.


Френските депутати днес одобриха удължаване на извънредното положение в страната за срок от три месеца - до края на февруари. Причината са терористичните нападения в Париж от 13 ноември, съобщи Франс прес.


Президентът Франсоа Оланд обяви извънредното положение на 14 ноември, часове след кървавите атаки, при които загинаха 129 души. В понеделник Оланд помоли законодателите да гласуват удължаване на извънредното положение на 3 месеца.


Френският закон - от 1955 г., предвижда извънредното положение да бъде налагано за срок по-дълъг от 12 дни само със специално гласуван закон. Законопроектът, който приеха депутатите, предвижда извънредното положение, обявено на 14 ноември 2015 г., да бъде удължено, след като изтекат 12-те дни, за три месеца - или до края на февруари.


Такъв прецедент имаше във Франция през 2005 г. при бунтовете в предградията. Тогава извънредното положение бе в сила само в някои райони, а не на цялата територия на страната.


Режимът на домашен арест ще обхване всеки, за когото има сериозни причини да се смята, че с поведението си заплашва сигурността и обществения ред. На някои от хората, на които е наложен домашен арест, може да бъде забранено да влизат в пряк или непряк контакт със заподозрени в подготовка на действия, нарушаващи обществения ред.


Прокурорът на Републиката ще бъде информиран за всяко решение за обиск, който ще протича в присъствието на служител на съдебната полиция. При обиските ще може да се прави копие на всякакъв носител на данни от всякакъв вид информационни системи или техника.
При нарушаване на разпоредбите за обиските предвидените наказания ще бъдат засилвани.


Законопроектът допуска възможност да бъдат разпускани сдружения или групи, участващи, улесняващи или подбуждащи към действия, които са сериозно посегателство срещу обществения ред и в които са участвали хора под домашен арест. Полицаите ще имат право да носят оръжия, дори когато са цивилни.


Французите се вълнуват доколко ще бъдат ограничени свободите им, но като цяло приемат наложените мерки за собствената им сигурност, предаде в обедните новини специалният пратеник на Нова тв във френската столица.