Бюджет 2016 мина на първо четене в парламента и без Борисов в залата

Политика

19-11-2015, 15:24

Снимка:

dnesplus.bж

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Критикуван бе за нови дългове, липса на финансова консолидация и реални реформи

Депутатите приеха Бюджет 2016 на първо четене след остри критики от опозицията, но без нито един защитник от ГЕРБ и при липсата на премиера Бойко Борисов и редица министри в зала. Проектът предвижда 2.1% икономически растеж догодина, 2% дефицит и максимален размер на нов дълг за догодина от 5,3 млрд. лева. Министър Горанов го определи като "бюджет на възможното".


С приемането на проекта се прие и актуализация на държавните сметки за 2015 година, която по думите на финансовия министър се налага за осигуряване на заплати в някои ведомства, сред които и силовите министерства, за ноември и декември, както и за средства за приключването на европроектите от стария програмен период.


Със започването на дебатите в пленарна зала по-рано днес се повдигна и въпросът кой доколко е опозиция. Йордан Цонев от ДПС откри дебата, като коментира, че въпреки добрите резултати от събираемост, няма финансова консолидация, защото другите системи не са осъществили реформи. "Колеги от Реформаторския блок, това не е реформа и можете да попитате хора от вашите среди, които са правили истински реформи, дали кадровото оглавяване на отделни сектори е реформа. Не е! Реформа е да се правят стъпки към повишаване ефективността на публичните разходи с различни действия в различни сфери", посъветва РБ Цонев.


Червеният депутат Янаки Стоилов пък заяви, че някои от тезите на Цонев са интересни и могат да бъдат споделени. Но в същото време видя в коментара му опит да се защити финансовият министър Владислав Горанов. "Общата конструкция на изказването има друга цел. Вие се опитвате да хвърлите цялата отговорност на управлението върху неговата съставна част от Реформаторския блок и по този начин косвено да защитите политиката на министъра на финансите и правителството. Не искам да търся по-дълбоки причини за този факт", заключи Стоилов.


Цонев отхвърли критиките на БСП. "Неефективността на публичните разходи и невъзможността да се извърши реална фискална консолидация е в проваления опит да бъдат направени реформи. Отговорността за това е на правителството, но особено пада върху тази част от мнозинството, която най-кресливо заявява, че желае реформи, оглавява сектори, в които потъват най-много публични финанси, при това - най-неефективно, и това не носи никакъв резултат", контрира Цонев.


Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че се върви към тенденцията "дълг-дефицит, дълг-дефицит". Той коментира, че всяка от партиите, участващи в управлението, търси начин да се разграничи от бюджета, а основният компонент ГЕРБ и РБ свенливо го защитават. "Ясно е, че през следващата година ще харчим все повече пари, защото е нова изборна година. Ясно е, че в резултат на това държавният дълг ще достигне 30% от БВП. И ако днес нещата са по-спокойни заради ниските лихвени равнища, то ако те тръгнат нагоре, да му мислят гражданите. Защото лихвените разходи за погасяване на дълга, взет от днешното правителство, ще станат още по-непосилни за икономиката на България, която няма никаква перспектива за развитие".