Европол: Предстоят още атаки на ИДИЛ в Европа

Свят

19-11-2015, 14:46

Снимка:

independent.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Париж предотврати нови атентати

Френският премиер допуска, че те може да са с химически или бактериологични оръжия

Вероятно предстоят още атаки на "Ислямска държава" в Европа. Това заяви ръководителят на Европол Роб Уейнрайт, предаде Ройтерс. "Логично е да предполагаме, че нови атаки са възможни," каза Уейнрайт, по време на изслушване в Европейския парламент в Брюксел. Той отново сравни терористичните атентати в Париж с тези в Мумбай през 2008, когато въоръжени лица убиха 166 души в различни части на индийския град. Ясно е, че това е по-опасна форма на тероризъм от тази, в която един извършител действа сам, добави Уейнрайт, цитиран от БГНЕС.


Според него това е ясна заявка за намеренията на "Ислямска държава” да организира атентати навсякъде по света. Уейнрайт заяви, че групировката е "много сериозна, добре снабдена, международна терористична организация, която вече е активна по улиците на Европа". "Това е най-сериозната терористична заплаха в Европа за последните 10 години," добави той. Неговото изслушване идва в навечерието на извънредна среща на министрите на външните работи и правосъдието на страните в ЕС, на която ще се дискутират необходимите мерки след атаките в Париж.


Във Франция може да бъдат извършени атентати с "химически или бактериологични оръжия", предупреди френският премиер Манюел Валс днес - шест дни след атаките в Париж. В изказването си в парламента премиерът поиска удължаване на извънредното положение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Повече от всякога" е време Франция да се включи в европейския регистър на пътуващите с въздушен транспорт, заяви още министър-председателят. "Ние сме във война!", подчерта той, като изтъкна, че става дума за "една нова война - външна и вътрешна, в която терорът е основна цел и основно оръжие".


Франция замисля създаването на първата по рода си специална служба, която ще държи под око младите мюсюлмани с радикални възгледи. Младежите ще трябва да минават тестове, сочещи доколко са готови да се реинтегрират в обществото, информира Валс, цитиран от ТАСС. Той се обяви за строг контрол и върху всички, които се връщат във Франция след бойни действия в рамките на "т. нар. джихад


Според френския премиер по данни на тайните служби за Сирия и Ирак са заминали 966 френски граждани. 142-ма са убити, 588 все още са в тези страни, а 247 са се върнали. След връщане от различни "горещи точки" в Близкия изток или другаде всички "граждани на Франция и лица, живеещи във Франция", трябва да получат "официално разрешение" за това, заяви Валс. "Това е логично продължение на мерките от 2012 г., които забраняват лица, заподозрени в екстремистки възгледи, да напускат територията на Франция", обясни той.