Париж предотврати нови атентати

Новините

19-11-2015, 08:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Осем от "Ислямска държава" са били арестувани на летище "Ататюрк" в Истанбул, представяйки се за туристи. Те се готвели да стигнат до Германия като бежанци

Атентати срещу търговски център в парижкия бизнес район "Дефанс" и на международното летище "Шарл де Гол" са подготвяли терористи, които бяха щурмувани призори вчера от френската полиция в Сен Дени. За това съобщиха източници от полицията. Жена атентатор се самовзриви, а друг ислямист беше убит по време на спецоперацията в апартамент в предградието Сен Дени като част от разследването срещу извършителите на атентатите в Париж миналата седмица, при които загинаха 129 души. Полицейската операция започна в 4 ч. и 20 минути и продължи до 11 ч. и 45 минути. В нея пострадаха 5-има полицаи, загина и 7-годишно полицейско куче. 7 души бяха арестувани, сред тях е и собственикът на апартамента, обитаван от заподозрените терористи. Според информация от полицейски източници цел на операцията е бил арестът на Абделхамид Абаауд, смятан за организатор на кървавата баня в Париж в петък вечер. От видеозаписите от местопрестъпленията полицията установи, че в терористичния акт на 13 ноември е участвал още един човек. Така по последни данни в терористичните актове са участвали девет души, като 7 от тях загинаха самовзривили се или застреляни от полицията. Двама в момента се издирват. За издирване е обявен и трети екстремист. 

Транспортът в Сен Дени бе спрян вчера, затворени останаха и училищата. Властите отправиха предупреждение към обитателите на предградието сутринта да не напускат домовете си, ако не се налага и да стоят далеч от прозорците.

 
Осем предполагаеми джихадисти от "Ислямска държава" са били арестувани на летище "Ататюрк" в Истанбул, представяйки се за туристи. При проверка обаче се оказало, че излъгали, че имат запазени стаи в хотел. Според полицията те се готвели да стигнат до Германия като бежанци, преминавайки през Гърция, Сърбия и Унгария. У един от заподозрените е бил открит чертеж, на който се виждал планирания маршрут от турския град Измир до Германия. Междувременно турските сили за сигурност убиха предполагаем боец от "Ислямска държава" и задържаха още 21 души, които били част от група, която се опитвала да премине през сирийско-турската граница в региона Килис. Сред задържаните има и 9 деца.