Оформя се глобална коалиция срещу ИДИЛ

Най-доброто от печата

19-11-2015, 07:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Атаките в Париж подтикват към сътрудничество САЩ и Русия, но различията остават

Франция, Русия и САЩ се фокусират от разговорите за сътрудничество към далеч по-трудната сфера на действията, докато коалицията срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), за която призова френският президент Франсоа Оланд, започва да се оформя, пише Wall Street Journal.

Американският държавен глава Барак Обама заяви в сряда, че, ако Москва префокусира стратегията си в Сирия към ИДИЛ, САЩ ще приветстват сътрудничество с нея за засилване на военната кампания. Той посочи, че е предал това послание на руския президент Владимир Путин на срещата на Г-20 в Турция по-рано тази седмица. "Това е нещо, което ние много искаме да видим", коментира Обама.

Оланд е провел телефонен разговор с Путин във вторник, по време на който са били дискутирани евентуални съвместни действия. Той ще посети Вашингтон и Москва следващата седмица, за да убеди лидерите им да участват в създаването на нова коалиция. Франция осъществи трета серия въздушни удари във вторник през нощта срещу ИДИЛ в Сирия, докато руски изтребители поразяваха цели в района през деня.

Възможен провал

Тези усилия обаче могат да се провалят, тъй като съществените различия за бъдещето на Сирия не са изчезнали. В сряда Москва заяви, че няма промяна в плановете за въздушните удари, след като Русия заяви, че бомба е свалила пътническия самолет над Египет в края на октомври. Според нея борбата срещу ИДИЛ трябва да бъде подкрепена от наземни операции, извършени от сирийската армия. Същевременно намесата в конфликта на арабските страни, които имат различни интереси, затруднява регионалната дипломация.

Заявлението на Москва, че терористичен акт е отговорен за падането на руския самолет, акцентира върху появата на обща кауза с американците. И Путин все повече изглежда като незаменим партньор в едни съвместни глобални усилия за унищожаването на ИДИЛ.

Доскоро сътрудничеството беше почти невъзможно. През септември Путин започна военна кампания в Сирия, което разгневи Вашингтон. Администрацията на Обама заяви, че руските удари са насочени основно към защитата на президента Башар ал Асад, а не толкова към възпирането на ИДИЛ. Докато САЩ и техните съюзници искат Асад да слезе от поста.

Неочаквано сближаване

Атаките в Париж обаче отвориха вратата за Путин. Ръководителят на руската парламентарна комисия по външната политика Алексей Пушков коментира, че събитията са сближили Москва и Запада. "Имали сме неразбирателства в миналото, но това не ни спря да създадем коалиция срещу Хитлер, която беше ефективна. Днес също трябва да сформираме нова коалиция срещу това ново предизвикателство", твърди Пушков, цитиран от Interfax.

"Това, което се случва, е точно това, което искахме да се случи – повече съдействие от съюзници като Франция и повече фокус върху ИДИЛ от Русия. За да продължим напред, трябва да се уверим, че това е придружено от сътрудничество от страна на Москва към сирийските преговори във Виена", казва висш представител от администрацията на Обама.

Но някои западни военни и политически лидери не са толкова оптимистични. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остава предпазлив: "Русия може да играе конструктивна роля в Сирия, но това, което виждаме досега, е, че по-голямата част от техните военни действия са насочени към областите, които не са контролирани от ИДИЛ. Усилията трябва да бъдат концентрирани върху борбата с ИДИЛ, а не в подкрепа на режима, което до този момент прави Русия", коментира Столтенберг.