Прокуратурата не казва дали Абауд е сред убитите и заловените в Сен Дени

Свят

18-11-2015, 14:54

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима са ликвидирани в Сен Дени, операцията приключва (видео)

При масираната операция от днес е загинало и кучето-полицай Дизел

Седем души бяха арестувани по време на зрелищна антитерористична операция в парижкото предградие Сен Дени. Двама души са убити, съобщи от мястото на операцията френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от ДПА. Телевизия BFM съобщава, че полицията е потвърдила смъртта на още един човек освен двамата предполагаеми джихадисти.


По-рано беше съобщено, че в северната част на Париж е убит случаен минувач. По данни на Ройтерс той само е ранен. Сред убитите е жена, която се е самовзривила в хода на операцията, като е задействала колан с експлозиви. Тя е роднина на считания за организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд, съобщава BBC.


Прокурорът на Париж Франсоа Молен не каза дали 28-годишният белгиец от марокански произход Абделхамид Абауд е сред арестуваните или убитите в антитерористичната операция. "Невъзможно е да се каже кои са арестуваните. В момента проверяваме всички. Ще бъде направено всичко възможно да идентифицираме задържаните по най-бързия начин", заяви Молен.


Повече от шест часа продължи антититерористичната операция, чиято цел бе залавянето на Абауд.
Тя беше предшествана от интензивна стрелба и от взривове. Отекнаха между 7 и 15 силни експлозии.
Щурмът започна в 4:20 ч. местно време тази сутрин, в него участваха десетки полицаи от специални части и военни. Те нахлуха в апартамент в пешеходната зона в Сен Дени, в който се бяха барикадирали няколко терористи. Според различни източници са ликвидирани двама терористи, а жена камикадзе се е взривила още в началото на щурма срещу сградата.


Френските медии съобщават за седем арестувани - трима терористи и четирима заподозрени помощници на атентаторите. Петима полицаи са леко ранени. Убито е едно полицейско куче - 7-годишният Дизел.


Издирваният Абделхамид Абауд - главна цел на шестчасовата операция в Сен Дени, е посочван като организатор на кървавите нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 129 души, а над 350 бяха ранени, пишат Франс прес и ДПА.


Абауд е роден през 1987 г. в белгийската община Моленбек край Брюксел. Той живее в Сирия, където е много активен член на "Ислямска държава", a години наред беше неуловим за полицията в ЕС. Семейството на Абауд e от Мароко. "Той беше малък глупак, който тормозеше съучениците си и преподавателите и крадеше портмонета", споделя бивш съученик на Абауд пред белгийския таблоид "Дерниер йор".


Ключовият заподозрян за атаките Салах Абдеслам, който все още се издирва и който има силни връзки в Молебнек, е познавал добре Абауд. Братът на Салах - Брахим, който се взриви на булевард "Волтер" в Париж, без да успее да убие никого освен себе си, също е познавал Абауд. Тримата фигурират дори заедно в криминалните досиета в Белгия за извършени престъпления.


Абауд привлече вниманието на белгийските вестници в началото на 2014 г., когато отведе в Сирия малкия си брат Юнус, който тогава беше на 13 години. Медиите нарекоха тогава момчето най-младия джихадист в света, а близките на Абауд го обвиниха, че е отвлякъл детето. Предполага се, че в Сирия Абауд се е присъединил към други белгийски джихадисти, обединени в елитна бригада на ИД.


Абауд има профила на типичен индивид от средната класа, посочва фламандският в. "Де Морген". Той е изпратен от баща си, който е търговец, в добър колеж в престижен район в южната част на Брюксел. "Ние имаме хубав живот, дори фантастичен живот тук. Абделхамид не беше проблемно дете, той дори стана добър търговец, но изведнъж реши да отиде в Сирия. Питах се всеки ден защо той се радикализира до такава степен и така и не можах да си отговоря", коментира през януари неговият баща Омар Абауд.


"Абделхамид хвърли срамно петно върху нашето семейство. Нашият живот беше унищожен заради него", добави още той. "Защо, в името на Бога, той ще иска да убива невинни белгийци? Та нашето семейство дължи всичко на тази страна", каза Омар Абауд, чието семейство е пристигнало в Белгия преди 40 години. Той е категоричен, че никога няма да прости на сина си, че е въвлякъл в джихадизма и по-малкия си брат Юнус.