Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене в НС

Политика

18-11-2015, 13:45

Снимка:

©Big5.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Липсват реформи, генерират се дефицити в системата, критикуваха социалисти

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година мина на първо четене през пленарна зала. Едва 117 народни избраници подкрепиха предложения от правителството проект за бюджет на Здравната каса, 45 депутати гласуваха обаче против него, а 15 се въздържаха. Очаквано против бюджета бяха от "БСП Лява България", от ДПС и единственият гласувал депутат от "Атака". Въздържаха се депутатите от Българския демократичен център (БДЦ) и от АБВ.


"Състоянието на здравеопазването е катастрофално", обяви по-рано в дебатите депутатът от "БСП Лява България" Георги Гьоков. По думите на социалиста системата на родното здравеопазване работи неефективно, корупцията е много висока, а почти една трета от българите нямат достъп до здравеопазване, предаде нюз.бг.


"Около 500 лева се пада на човек на година за здравеопазване", изчисли още червеният депутат. Той отсече, че левицата няма да подкрепи предложения бюджет на Здравната каса, тъй като той запазва статуквото и няма политики за подобряване на здравеопазването. "Цинично е да казват, че здравеопазването им е приоритет", се обърна към правителството Гьоков и предупреди, че се подготвя масирано източване на бюджета на касата.


"Липсват реформи", критикува и социалистът Жельо Бойчев. В бюджета на НЗОК той съзря отново генериране на дефицити в системата. "Не останах убеден, че този бюджет е възможно най-целесъобразният и най-ефективният за българското здравеопазване", се включи в дебата и депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев и съобщи, че ДПС няма да подкрепят предложения бюджет. Причина номер 1 за това решение, е че според тях бюджетът налага авторитарен стил в българското здравеопазване.