В четвъртък отварят ценовите оферти на кандидатите за БТК

Портфейл

18-11-2015, 12:31

Снимка:

©Анелия Николова/Капитал

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Новият собственик на телекома ще придобие 100% от акциите му

В четвъртък ще стане ясен новият собственик на БТК. Тогава ще бъдат отворени ценовите оферти на кандидатите. "Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга". Това заяви пред БНТ Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД.


"Финансовото състояние на БТК е стабилно. Холдинговата компания, собственик на БТК - InterV, е тази, която дължи 180 млн. евро на няколко кредитора, един от които е VTB Capital", заяви още Милен Велчев. "Този дълг е в просрочие вече 5 месеца, от май насам. Никой кредитор не би си позволил да даде нов кредит, тъй като ситуацията с обезпечението е несигурна. При това положение единственото, което настоящите кредитори можем да направим, е да продадем обезпечението - акциите на InterV", обясни бившият министър на финансите Милен Велчев.


"Процедурата е прозрачна и се осъществява от една от четирите най-големи международни консултантски компании", продължи той. За деветмесечието БТК отчете приходи от 625 млн. лв., което е ръст от 4%. Оборотът на БТК се увеличава благодарение на ръста на мобилните услуги с 9% на годишна база. За деветмесечието БТК има над 3 милиона и 20 хиляди потребители на мобилни услуги. Така пазарният дял на БТК по приходи от мобилни услуги достига 28% в края на септември.


Акционери в БТК чрез InterV към момента са фалиралият банкер Цветан Василев с 43,33%, руската ВТБ през лондонското си звено "ВТБ Кепитъл" с 33,33% и други кредитори с 23,33%.