Режимът на Башар Асад не е първостепенно важен в този момент

Политика

18-11-2015, 12:03

Снимка:

© andrey-kovatchev.eu

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Анализира международната обстановка евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев

Премахването на режима на Башар Асад в Сирия в момента не е от първостепенно значение за европейските държави, посочи в интервю за БНР евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. "Позициите на повечето страни-членки са в посока - краткосрочно да се унищожи "Ислямска държава" и всички други терористични организации, действащи в Сирия и Ирак, и не е първа задача премахването на режима на Асад", разясни евродепутатът.


Ковачев определи като изненадващо решението на Франция да поиска военна помощ от останалите членки на Евросъюза, а не от институциите на общността. Вчера Париж задейства за първи път в историята на ЕС този текст от Лисабонския договор.


Българската позиция е бъдещата общоевропейска миграционна политика да бъде максимално рестриктивна, смята Ковачев. "България участва активно във формирането на външни политики и нашата позиция е, че бъдещата обща миграционна политика трябва да бъде максимално рестриктивна. Ние като външна граница очакваме укрепването на външните граници на ЕС да бъде една от основните точки на европейската политика по миграция и по сигурност. И това да бъде ангажимент на всичките 28 страни-членки. Те да работят за такова укрепване на нашите външни граници и аз съм сигурен, че българското правителство ще изкаже своята позиция и зоидно ще работим за един по-солидарен и общ отговор на глобалните предизвикателства", уверен е евродепутатът.