Русия изпрати стратегически бомбардировачи срещу джихадистите

Свят

18-11-2015, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нанесени са удари в провинциите Рака и "Деир Езор"

Руски стратегически бомбардировачи са нанесли удари срещу седалището на "Ислямска държава" в Сирия - провинция Рака, заявиха вчера от руското министерство на отбраната, цитирано от световните медии. "Бомбардировачи с голям обсег на действие Ту-22, Ту-160, Ту-95МС от далечната авиация проведоха удари срещу цели на "Ислямска държава"(ИД) в провинциите Рака и Деир Езор", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин. За пръв път подводница в източното Средиземноморие също се включи с изстрелване на крилати ракети по цели около град Рака.

За изминалите 48 дни са били извършени близо 2300 полета на тактическата и стратегическата авиация. Само вчера сутринта от Ту-160 и Ту-95МС са изстреляни 34 крилати ракети по цели на ИД в провинциите Алепо и Идлиб. Преди тях в ранните часове на деня 12 стратегически бомбардировача Ту-22 са нанесли удари по други обекти на терористите. "Нанася се масиран авиационен удар по обекти на ИД на територията на Сирия. Броят на полетите е увеличен два пъти, което ни позволява да нанасяме мощни прецизни удари по бойците на групировката върху цялата територия на страната", обясни Шойгу. Въоръжените сили на Русия са задействали десет спътника в помощ на операцията в Сирия, допълни началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов. Действията на Москва идват, след като по-рано Владимир Путин поиска усилване на въздушните удари срещу джихадистите.

 ЗАКАНА

Руският президент Владимир Путин обеща, че терористите, които са взривили бомба на борда на самолета с руски туристи в Египет, ще бъдат намерени и наказани, предаде Интерфакс. Това стана, след като руската Федерална служба за сигурност(ФСБ) призна, че причината за катастрофата на A321 е терористична атака. "По отломките от самолета са открити следи от 1 кг експлозиви чуждестранно производство", заяви шефът на ФСБ Александър Бортников . "Убийството на наши хора в Синай е сред най-кървавите престъпления по броя на жертвите. И ние няма да изтрием сълзите от душите и сърцата си. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците", увери Путин. "Ние ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим в която и да е точка на планетата и ще ги накажем. Ударите на руската авиация в Сирия трябва да бъдат засилени и престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно. Всеки, който се опитва да помогне на престъпниците, трябва да знае, че ще си понесе последствията", предупреди руският президент. Междувременно властите в Египет задържаха двама служители на летището в курортния град Шарм ел Шейх по подозрение, че са помогнали на терористите. Още на 31 октомври "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, при който загинаха всичките 224 души на борда.