БСП иска процедура за импийчмънт на президента заради изявления срещу Русия

Политика

17-11-2015, 18:15

Снимка:

©БСП

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

А АБВ просто призовава за оставката му по същия повод, както и да отпаднат санкциите срещу Москва

БСП е готова да обсъди с останалите парламентарни партии процедура за отстраняване на президента Росен Плевнелиев, обяви председателят на партията Михаил Миков по повод изявленията на държавния глава за отношенията ни с Русия в интервю за британския вестник "Индипендънт".  Според Миков има достатъчно основания за обсъждане на импийчмънт на държавния глава. "Президентът Плевнелиев не само с изявления, но и с определени действия, работи срещу националните интереси на България", каза той, цитиран от БНР.


По-рано през деня от партия АБВ поискаха президентът да подаде оставка по същия повод. "Държавният глава Росен Плевнелиев е абсолютно неадекватен, той е вреден за България и трябва веднага да подаде оставка". Това е политическата позиция на партия АБВ, която е част от управляващото мнозинство. На брифинг вторият във формацията Румен Петков обяви категорично, че след интервю за чужда медия на Плевнелиев, в което той обвинява Русия за хибридна война заради хакнат сайт на ЦИК и на фона на стотици жертви в Париж и военна заплаха от "Ислямска държава", е напълно ясно, че Плевнелиев се държи "неадекватно и срами България сред останалите държави", пише нюз.бг.


Петков отдаде това поведение на президента на личната му омраза към Русия.
От АБВ няма да искат обаче импийчмънт, тъй като уважавали разделението на властите и смятали, че тази процедура не трябва да идва от НС, а Плевнелиев трябва сам да отстъпи. "Този човек трябва да бъде освидетелстван и отстранен", категоричен бе Румен Петков. По думите му ние наистина сме в състояние на война, но тя е обявена от страна на "Ислямска държава" и решението на този конфликт е в обединението Европа - САЩ - Русия. Днес обаче Европа излъчва слабост, смятат от АБВ. Те са убедени, че в името на победата срещу тероризма трябва да се загърбят дребните политически дрязги и да се създадат партньорства на ново равнище.


Именно заради това политическата формация ще внесе утре в НС проект на декларация, с която парламентът да се опита да поиска в рамките на ЕС да отпаднат санкциите срещу Русия.