Пламен Константинов: Програмата за олимпийската квалификация в Берлин е скандална

Да се изиграят пет мача за пет дни е абсурд

Селекционерът на българския национален отбор Пламен Константинов заяви, че програмата на родните волейболисти за Олимпийската квалификация в началото на следващата година е абсурдна. „Лъвовете“ са в група с олимпийския шампион Русия, европейския първенец Франция и Финландия. В първия ден от надпреварата „трикольорите“ почиват, след което, ако се класират на полуфинал, им предстоят пет мача в пет поредни дни.

„Програмата за олимпийската квалификация е скандална! Германците са си платили да организират турнира, решават в кои часове да играят, да са водачи на група и други неща. Но да се изиграят 5 мача за 5 дни е абсурд. Това е скандално. Всички отбори трябва да са поставени при равни условия. Това, че някой си е платил...Германия са домакин, платили са си, те решават в какъв час да играят...Това с нас е абсурд. Олимпийска квалификация да играеш в 5 дни 5 мача. Не знам дали е умишлено...със сигурност е напълно случайно“, заяви Пламен Константинов, който днес в Пресклуб България получи приза за треньор на месец октомври. (Повече за това можете да прочетете тук.)

В другата група на Олимпийската квалификация са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия.

„Мисля, че Германия вече са оценили, че не сме толкова лесен съперник. След като на четвъртфинала се представихме добре, значи вече са оценили на какво ниво сме. В такъв турнир е трудно да се прогнозира. Първо новият регламент ни дава право 10 дни преди олимпийската квалификация да извикаме състезателите. За 10 дни трябва бързо да сработиш състава. Трябва да се види всеки един в какво състояние е. Естествено всяка една травма може да промени облика на отбора. Но аз казах, че ако стигнем на полуфинал, или олимпийският, или европейският шампион няма да стигне до Олимпиада“, добави Константинов.

„От Франция и Финландия не очаквам промени. Русия е голямата въпросителна. Кои състезатели ще бъдат повикани. Те имат възможност за по-голям избор“, каза Константинов по повод съперниците на България в Берлин.