Вече е абсурдно да се говори за бежански квоти

Политика

17-11-2015, 15:33

Снимка:

clubz.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Заключава министър Митов след заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел

Най-важната тема на Съвета на министрите на външните работи на ЕС беше мигрантската вълна. Все повече държави-членки на ЕС започват да се ориентират към това, което България доста дълго време предлага, а именно да си върнем контрола върху външните граници на ЕС по най-сериозен начин. България е осигурила адекватната охрана на външната граница на ЕС, но други държави трудно се справят с това предизвикателство. Това се казва в изявление на външния министър Даниел Митов след редовното заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел, съобщиха от МВнР.


Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме и то само бежанци. Разграничението между икономически мигранти и бежанци трябва да бъде направено. Второто основно нещо е да се започне да се работи по възможно най-бързия начин за създаване на програми за връщане или репатриация. Това е основно изискване, за да може да стане ясно, че хората, които имат нужда от помощ ще я получат, но всички останали, които не принадлежат в тази категория хора – трябва да бъдат връщани обратно. Ние трябва да дадем отговор на гражданите на ЕС, какъв е капацитетът на Европа. Европа не може да приема безкрайно много хора и социалните системи и образователните системи няма да издържат на подобен натиск. Трябва много бързо да стане ясно, че Европа трябва да демотивира бежански, но и миграционните потоци към своята територия, подчертава Митов.


България отдавна вече е заявила, че дори и да има квотна система, ние отдавна сме приели достатъчен брой бежанци съпоставено с нашия Брутен вътрешен продукт и на глава от населението, ние сме поели своя ангажимент. Други държави-членки на ЕС има още много какво да направят по тази тема, но да обсъждаме квоти е вече абсурдно. Това не е начинът, по който можем да се справим с този проблем, категоричен е Митов. Той допълва, че това са просто палиативни мерки, с които се преразпределя тежестта и отговорността, "но в същия момент трябва да обръщаме внимание на защита на външните си граници и на корена на проблема – това е именно конфликтът в Сирия".


Относно Сирия, вече повече от година се нанасят подобни въздушни удари, без т.нар. Ислямска държава да е унищожена. В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как т.нар. Ислямска държава да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът е откъде идва тя и как точно се организира. Затова трябва много по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност, да решат този въпрос. Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на т.нар. Ислямска държава без категорична военна намеса, е невъзможно. Но независимо от това, ние търсим и други формули, отбеляза Митов.


Разговаряхме и за среща на върха на ЕС с Турция. Тя трябва да се случи максимално бързо, но първо са преговорите по прилагането на споразумението за реадмисия. То се обсъжда днес и е от ключово значение. Всички отбелязват това. ЕС и Турция стартират от много ясни позиции и няма да отнеме много време. То трябва да започне да се прилага максимално бързо, за да има видими резултати за гражданите в ЕС. Искам да подчертая, че Турция ще има нужда от финансова помощ, защото няма как тя сама да поеме цялата тежест.