Съобщава се за две загинали жени при земетресението в Гърция

Свят

17-11-2015, 15:31

Снимка:

independent.ie

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

За четирима ранени и сериозни щети в района на Василики

Две възрастни жени са загинали и четирима души са били ранени при днешното силно земетресение с магнитуд според Европейския сеизмологичен център 6.5 по Рихтер, разтърсило района на остров Лефкада в Йонийско море, съобщава изданието нюз.ин, цитирано от монитор.бг. Трусът е причинил сериозни щети в района на селището Василики. Вторичните трусове на острова също са били силни.


При първото земетресение 70-годишна жена е загинала, след като къщата й е била смазана от скала в района на Василики. 60-годишна жена в селището Атани също е била премазана от паднала сграда.
Ранените са настанени в болница. Пострадалите са момче на 12 години от Василики, 88-годишна жена от село Пинакохори, 10-годишно момче от района на Лигии и мъж на 45 години от административния център на острова, който е със същото име - Лефкада.


Премиерът Алексис Ципрас е разпоредил на правителствен екип да замине за острова, за да координира усилията във връзка със заметресението. Заместник-кмет казал пред изданието нюз.ин, че църквата "Света Параскева" в района на селището Атани е рухнала, както и кирпичени къщи в селищата Атани, Драгано и Комильо.


Жител на острова е потвърдил пред телевизионен канал, че селището Атани, намиращо се близо до Порто Кацики, е пострадало сериозно от силния трус. Според сведения на очевидец разрушени са църкви, къщи и магазини. Сериозни щети са били нанесени в района на Василики. На две места са се образували свлачища.
Трусът е регистриран, в 8:10 часа местно време. Епицентърът е на 27 км западно от Лефкада, 285 км южно от албанската столица Тирана, на дълбочина 2 км.


Земетресението е усетено и в нашата столица. София е на 499 км североизточно от епицентъра на труса. Гражданин от София е съобщил, че го е усетил на 15-ия етаж в жилището си, като трусът е продължил около 20 секунди, съобщава БГНЕС.


Вторичен трус с магнитуд от 4 по Рихтер е регистриран след силното земетресение с магнитуд 6,1 край остров Корфу в Гърция. Най-силният последващ трус е бил с магнитуд 5.3 по Рихтер.
Според Геофизичния институт на САЩ земният трус в Гърция е с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер.