МВР синдикатите готвят кръгла маса за реформите в сектор сигурност

Общество

17-11-2015, 13:45

Снимка:

pan.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Случва се нещо страшно с хората в бранша, тръбят те в отворено писмо

Случва се нещо страшно в сектор сигурност - състоянието на хората, осъществяващи функциите на МВР; нивата на професионален стрес, които покриват критериите за военен стрес; тоталното сриване на мотивацията на служителите.


Това се казва в отворено писмо на Синдикалната Федерация на Служителите в МВР (СФСМВР), с което тя заявява намерението си за широко обществено обсъждане за това по какъв начин и как трябва да се реформира силовото министерство.


От синдиката подчертават, че в последните няколко седмици сме свидетели на безпрецедентни сътресения в сектор „Сигурност" и ясно заявяване на необходимостта от реформа в МВР, както от страна на гражданите, така и от представителите на изпълнителната, законодателна власт и синдикалните организации.


Писмото е адресирано до институции, неправителствени организации, синдикати. В него от полицейския синдикат молят за помощ в процеса на реформиране на МВР, подобряване на параметрите при осъществяване на държавната политика за удовлетворяване на базисната необходимост от сигурност и подобряване дейността на правоприлагащите и правоохранителните институции. Те призовават всички заедно да вземат решение за това какви да са реалните функции в МВР и заедно да реформират ведомството.


От МВР синдиката заявяват своето категорично желание за започване на устойчива и дългосрочна реформа. Настояват да се прекратят всички експерименти, които в момента се наричат „реформи" и се реализират на тъмно.


Като аргументи са представяли недофинансирането, хроничната липса на елементарно оборудване и екипировка, мизерните условия на труд. Сега като аргумент посочват нещо наистина страшно - състоянието на хората в МВР; нивата на професионален стрес; тоталното сриване на мотивацията на служителите.


Федерацията посочва, че в последните три години работи упорито за реформа в МВР, която да е дългосрочна, устойчива и да се реализира с участието на граждански и професионални организации.


От федерацията молят институциите, неправителствените организации и синдикатите да представят своята концепция за технологията за реформиране на МВР и аргументи в нейна подкрепа до 30 ноември 2015г., които ще бъдат обсъдени и представени на национална кръгла маса в началото на декември 2015г.


На националната кръгла маса ще бъдат поканени представителите на всички организации, представили своите визия и концепция за реформа в МВР. Синдикалистите смятат, че така ще бъде поставено началото на устойчиво и дългосрочно реформиране на системата, което да отговаря на потребностите на гражданите и да доставя качествена услуга "гражданска сигурност".


От МВР синдиката изразяват увереността си, че през следващата година може да се установи механизмът за реформиране на ведомството, да се постигне политически и обществен консенсус и да започне реалната промяна и реформиране на МВР през 2017 година.