ЕС прие молба на Франция за военна помощ единодушно

Свят

17-11-2015, 13:43

Снимка:

worldcrunch.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Всяка страна членка ще се включи в съответствие с възможностите и външната си политика

Европейският съюз прие безпрецедентна молба на Франция за военна помощ, съобщава Ройтерс. Военните министри на страните членки на ЕС единодушно подкрепиха молбата на Париж за помощ за унищожаване на "Ислямска държава", продиктувано от терористичните атаки във френската столица в петък.


Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини обяви, че министрите са постигнали съгласие да помогнат на Франция, която засили въздушните удари по терористичната организация в Сирия и Ирак.


Днес ЕС чрез гласовете на всички страни членки единодушно изрази категоричната си подкрепа и готовност да предостави необходимата помощ, каза тя, цитирана от нюз.бг на пресконференция в Брюксел с френския военен министър Жан-Ив льо Дриан.


"Франция не може да действа сама срещу тези заплахи", заяви френският министър пред своите колеги, отправяйки молбата, според негови съветници. "Това е политически акт, политическо послание", поясни Могерини. Всяка страна членка ще предостави помощ на Франция в съответствие с възможностите и външната й политика, поясни още тя.


Дриан призна, че извънредните мерки са заради клането в Париж. "Франция не може да стори всичко. Не може да действа сама. Всяка страна каза: "Готови сме да ви помогнем". Това може да стане с различни форми", допълни той. "В Брюксел тъкмо се позовах на Член 42-7", написа в Туитър малко по-рано военният министър.


Член 42-7 от Лисабонския договор предвижда в случай на "въоръжена агресия" срещу страна членка, останалите страни от ЕС "са задължени да предоставят помощ с всички налични средства".


Франция иска от европейските си партньори подкрепа в борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а също така увеличаване участието на страните членки, където Франция действа заради заплахи за сигурността. Военният министър на Франция уточни, че помощта може да включва подкрепа за въздушните операции на страната в Ирак, Сирия и Африка.


За първи път страна членка иска помощ от ЕС, позовавайки се на този член, който е подобен на Член 5 от Устава на НАТО, активиран от САЩ след атаките на 11 септември 2001 година и довел до инвазията в Афганистан.


В петък седем терористи нападнаха шест места във френската столица Париж. За около 30 минути те избиха 129 души. Повече от 350 пострадаха. Това е най-смъртоносният терористичен удар във Франция от Втората световна война. Отговорност за атаките пое "Ислямска държава".