Бокова: Необходима е мека сила за преодоляване на проблемите

Свят

16-11-2015, 15:12

Снимка:

unesco-bg.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Настоя Генералният директор на ЮНЕСКО при откриване на юбилейната сесия в Париж, на която присъства и президентът Плевнелиев

Редица държавни и правителствени ръководители, посланици се събраха за откриването на лидерския форум в рамките на 38-та Генерална конференция на ЮНЕСКО, предаде специалният пратеник на БГНЕС от френската столица. Сесията, която съвпадна със 70-та годишнина на организацията, беше помрачена от касапницата в Париж на 13 ноември. Форумът бе открит от неговия председател, след него думата взе Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО.


Освен на терористичния акт и на осъждането на такива действия, тя обърна внимание и на необходимостта от уважение и съобразяване с разнообразието, образованието и човешките права. По повод на годишнината от основаването на ЮНЕСКО г-жа Бокова отбеляза, че организацията се е появила на бял свят, за да бъдат наложени солидарността, уважението и съвместното разбирателство, човешките права и човечност – образование, наука и култура. Според нея днес е необходима мека сила за преодоляване на проблемите.


След нейното изявление българският президент получи думата. Обръщението на Плевнелиев към форума също бе белязано от терористичната атака в Париж. Той отбеляза, че въпреки смъртта на над 100 човека, парижаните са хора, които изпитват удоволствието от живота и се радват на свободата. Той подчерта, че основи на начина на живот както на парижани, така и на другите хора са приоритетите – свобода, равенство и братство. Плевнелиев подчерта, че е време да се обърне внимание на причините, водещи до тероризма, а не на неговите последствия.


Сред потенциалните причини за радикализиране той избори изключването от обществото, неравнопоставеността, отсъствието на основни човешки права. Омразата и радикализациите също могат да бъдат подхранвани от безработицата, добави Плевнелиев. По предложение на Пол Бия участниците в сесията почетоха точно в 12:00 часа местно време с минута мълчание жертвите на кървавите атентати.