Хванаха в Брюксел жив още един от атентаторите в Париж

Свят

16-11-2015, 14:37

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

След масирана акция със сълзотворен газ и шокови гранати, която продължава и в момента

Предполагаемият участник в терористичните нападения в Париж Абдеслам Салах е бил задържан в хода на спецоперация в Брюксел, съобщи телевизионният канал RTL, цитиран от БГНЕС. Според телевизията Салах е живял в квартал Моленбек, населен предимно с мюсюлмани. Терористът е хванат жив, а пострадали по време на операцията няма. По време на акцията полицията е използвала шокови гранати и сълзотворен газ. "Най-издирваният престъпник в Белгия Абдеслам Салах е бил арестуван в квартирата си в Моленбек", съобщи каналът. Операцията в Моленбек продължава.


По-рано Франция обяви Салах за международно издирване, заради участието му в атентатите в Париж. По време на операцията са се чули престрелки с автоматични оръжия, съобщава телевизионният канал RTL-TVI. Недалеч от мястото на операция се намира и джамията "Ал Халил”.
Спецполицаите, които са с качулки, поискаха в една от сградите всички пердета да бъдат свалени. С високоговорители от бронирана кола те призовават един от наемателите в сградата да се покаже на прозореца с вдигнати ръце. Целият квартал, където се провежда операцията е блокиран. Тя започна в 11 часа българско време и две улици са напълно отцепени.


Смята се, че 50% от населението на Моленбек е мюсюлманско. В квартала живеят около 96 000 души. Тук са регистрирани джихадистки гнезда още по време на войните в Босна, Ирак, Афганистан и Сирия.


В събота вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон заяви, че лично се заема с въвеждането на ред в "Моленбек", известен от години като гнездо на терористи и престъпност, припомня медиапул. бг. Темата е особено чувствителна в Белгия, тъй като от години е обществена тайна, че властите избягват да се намесват в живота на квартала, населен главно с араби.


104 души са под домашен арест от атаките в Париж в петък. Общо 23 ареста са извършени. Над 30 оръжия, включително четири за водене на война, са конфискувани. Това заяви вътрешният министър на Франция Бернар Казньов на пресконференция по-рано днес, след като тази нощ бяха проведени антитерористични операции в държавата. Казньов уточни, че 168 оперативни действия са били предприети тази нощ срещу различни заподозрени, но не всички са свързани с тероризъм, има и с трафик на дрога, тъй като разпространението на наркотици води до спонсориране на ислямския екстремизъм.


"Разследването продължава, но заплахата остава", предупреди той, цитиран от нюз.бг. По думите му при действията на службите са иззети оръжия за водене на война. При операциите са конфискувани РПГ (ръчна противотанкова граната), автомати, автоматични пистолети, бронежилетки, поясни Казньов. Също така са иззети компютри, мобилни телефони и други неща.


Поисках извънредна мобилизация в рамките на въведеното извънредно положение, за да претърсим жилища. 68 операции по претърсване на жилища са проведени през последните дни, уточни той. Вътрешният министър разкри още данни: от атаките през януари в Париж на 62-ма души им е забранено да влизат на френска територия; 80 екстремистки сайта са блокирани от правителството; отнето е френското гражданство на шестима, а редица други са депортирани.


Ние водим война в чужбина и в страната. Остава голяма заплахата от други терористични атаки, но това не е нещо ново. Шест атаки са осуетени от тази пролет, каза още той. "Терористите никога няма да унищожат Републиката, Републиката ще ги унищожи", заключи той, подчертавайки, че Франция тепърва започва.